Пт, 2024-03-29, 14:47
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:21
НБУ визнав помилки. Гривня може зміцнитися
Інші останні Економічні новини

Нацбанк України пом'якшив накладені в середу постановою №130 обмеження на валютному ринку і скасував заборону уповноваженим банкам здійснювати купівлю іноземної валюти за дорученням клієнтів 26 і 27 лютого, передає Інтерфакс-Україна.

Відповідні правки до постанови №130 від 24 лютого внесені постановою правління НБУ №131 від 25 лютого, яку опубліковано на його сайті в середу ввечері і яка набуває чинності з 26 лютого.

Крім того, скасована ще одна норма 130-ї постанови, згідно з якою банки мали право здійснювати власні операції з купівлі безготівкової іноземної валюти за гривні в межах встановлених лімітів відкритої валютної позиції в сумі, що не перевищує 0,5% розміру регулятивного капіталу банку (в еквіваленті за офіційним курсом гривні до іноземних валют, установленим НБУ), протягом одного робочого дня.

Водночас залишена в силі норма про збільшення з трьох до чотирьох операційних днів термін, після закінчення якого зарахована на спецрахунки гривня може бути спрямована на покупку іноземної валюти або можуть бути здійснені авансові платежі у валюті за імпорт на суму понад 50 тис. дол. (перехід від режиму "Т + 2" на "Т + 3").

Таким чином з четверга попит на валюту повернеться на міжбанківський ринок.

У середу, 25 лютого, в умовах різкого падіння попиту і норми про обов'язковий продаж 75% валютної виручки Нацбанк викупив на ринку близько 80 млн дол за офіційним курсом 28,046032 грн/дол.

Глава Нацбанку Валерія Гонтарєва заявила, що ці кошти будуть спрямовані на інтервенції в наступні дні, коли попит повернеться на ринок.

Як повідомлялося, спочатку НБУ в умовах обвального падіння гривні заборонив банкам здійснювати купівлю іноземної валюти за дорученням клієнтів (у тому числі із заяв, які були подані до 25 лютого) з 25 лютого до 27 лютого 2015 включно.

Прем'єр Арсеній Яценюк піддав різкій критиці це рішення Нацбанку, потрактувавши постанову №130 як закриття міжбанку.

У свою чергу Гонтарєва пояснила її введеною на початку тижня посиленою перевіркою імпортних контрактів, що вимагало від Нацбанку додаткових ресурсів, коштів і часу на верифікацію операцій.

Дилери банків: гривня може зміцнитися в найближчі дні майже до 25 грн/дол

Курс гривні на міжбанківському валютному ринку може в найближчі дні зміцниться майже до 25 грн/дол у зв’язку з новими адміністративними заходами Національного банку України (НБУ), вважають дилери банків.

"Міра адекватна. В умовах паніки на валютному ринку НБУ повинен використовувати адміністративні важелі. У найближчі дні курс гривні може зміцнитися до близько 25 грн/дол, оскільки згідно з чинним порядком обов’язкового продажу 75% валютних надходжень валюта на міжбанк надходить, але через нові адміністративні обмеження банки тимчасово не можуть здійснювати купівлю іноземної валюти за дорученням клієнтів", – сказав дилер середнього банку.

Аналогічного погляду дотримується інший дилер великого банку.

"Курс буде прагнути в найближчі дні до позначки близько 25 грн/дол. Не виключено, що регулятор може вийти з інтервенцією на ринок", – сказав він.

Як повідомлялося, Нацбанк з 5 лютого відмовився від проведення щоденних валютних аукціонів та індикативного курсу гривні, що становив на той момент 16,73 грн/дол, і заявив про повернення до ринкового ціноутворення. Однак майже відразу на ринку почалося чергове падіння національної валюти, яке учасники ринку пов’язували з панікою як населення, так і бізнесу через загострення ситуації в зоні АТО, затягуванням надходжень коштів МВФ, а також спекулятивними діями окремих гравців.

НБУ, резерви якого впали до 6,42 млрд дол. на початок лютого, не вдавалося зупинити падіння гривні. Тоді 23 лютого він запровадив нові обмеження: заборона на кредитування в гривні під купівлю валюти, обмеження авансових платежів за імпортними контрактами на суму понад 50 тис. дол і необхідність акредитивної форми розрахунків при здійсненні платежів на понад 500 тис дол.

Однак і після цього гривня падала. За підсумками торгів на міжбанку 24 лютого її курс знизився до нового історичного мінімуму 33,8500 грн/дол з 32,0000 грн/дол днем раніше, тоді як на "чорному" ринку котирування сягали 38 грн/дол.

Курс гривні на міжбанку в 2014 році знизився на 56,4% – з 8,2850 грн/дол до 19,0000 грн/дол, незважаючи на численні адміністративні обмеження, запроваджені Нацбанком для протидії кризі на валютному ринку.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 861 | Додав: adminA | Теги: гривня, НБУ визнав помилки, зміцнитися | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]