Сб, 2024-04-20, 08:50
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:06
Нововідкритий пам'ятник героям війни люди називають "гоблінами" і "покемонами" - скандал у Керчі
Інші останні Новини з регіонів України
На міській набережній Керчі в п'ятницю, 2 листопада, на честь 69-річчя Керченсько-Ельтигенської десантної операції відбудеться відкриття пам'ятника її учасникам. Проте мешканці Керчі виконанням монументу не задоволені і називають його пам'ятником "гоблінам і покемонам".

Керченсько-Ельтигенська десантна операція проводилася з метою створення плацдарму в східній частині Кримського півострову для подальшого наступу і повного звільнення Криму від німецьких і румунських військ під час Другої світової війни.

Резонанс, який викликав монумент, присвячений важливим подіям, за словами жителів Керчі, пов'язаний з манерою виконання пам'ятника.

На своєму місці монумент з'явився ще на початку жовтня - весь цей час проводилися додаткові роботи - так що керченці мали можливість розглянути скульптуру. І відразу звернули увагу на деталі: погони на тілогрійці, незграбність поз матроса, солдата і медсестри, і головне - вирази кам'яних осіб.

"Обличчя воїнів на пам'ятнику навіть не азіатські, а гоблінські!" - цитує "Керченський півострів" молодого учасника круглого столу, в ході якого ветерани висловили загальне задоволення роботою скульптора.

"Гоблінами" камінобетонні статуї, покриті бронзовою фарбою, охрестили і в блогосфері. Інші коментарі: "карикатура", "монстри", "срамота". У соцмережах навіть почали збирати підписи на підтримку звернення до влади з вимогою переробити монумент.

"Керчани збирають підписи за переробку монумента. Ну, а ми спостерігатимемо за розвитком подій і, по змозі, голосуватимемо за те, щоб наші нащадки пам'ятали своїх героїв-визволителів, а не покемонів з дебільних мультфільмів", - пише "Керчанин".

Влада, щоправда, думок городян поки що не поділяє. Так, мер Керчі назвав "дебілами", "недорослями" і "г**нюкамі" тих, хто не був вражений цим творінням (ВІДЕО).

До речі, пам'ятник опинився в центрі ще одного скандалу. Згідно з законами, керченська адміністрація повинна була оголосити конкурс на розробку проекту пам'ятника, обговорення мали висвітлювати ЗМІ, а Міністерство культури - дати висновок про художню цінність проекту. Нічого подібного зроблено не було. Коли ж до влади із запитом звернулися журналісти, їм було надано несподівану відповідь: 5-метровий 18-тонний пам'ятник за мільйон гривень - це "мала архітектурна форма", що не вимагає дотримання даних процедур, передає "Керч FM". "З'ясувалося, що даний монумент значиться в міськвиконкомі як мала архітектурна форма. Тобто, пам'ятник героям прирівняли до скульптур садових гномів! Я вважаю, це наруга над пам'яттю", - заявила "Комсомольській правді" головний редактор "Керч FM" Ірина Сєдова.

А в Мінкульті України запевнили, що законність установлення пам'ятника буде перевірено.

У свою чергу автор пам'ятника - сімферопольський скульптор Костянтин Феодоріді висловив задоволення виконаною роботою.

"Коли Леонардо виставив "Мону Лізу", його так критикували, що він з переляку забрав її з виставки. Я вважаю свою роботу нормальною, в ній все зроблено за портретною схожістю людей, чиї фотографії лягли в основу героїв пам'ятника", - заявив він "КП", додавши, що спину гнув над проектом все літо, доробляючи чужий ескіз.

Втім, автор ескізу - місцевий скульптор Віктор Будін - від пам'ятника відхрестився. За його словами, він лише розробив концепцію, а його нарис потім без дозволу передали конкурентові.

Раніше повідомлялось, що у німецькому місті Бамберг планують побудувати меморіал жінкам, що стали жертвами інквізиції в період з 1612-го по 1631 років, під час найбільшого полювання на відьом.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини з регіонів України | Переглядів: 1073 | Додав: adminA | Теги: гоблінами і покемонами, пам'ятник героям війни, Керчі | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]