Пт, 2024-03-29, 08:31
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:35
Об'єднана опозиція хоче змінити КПК і ліквідувати КС
Інші останні Політичні новини
Об'єднана опозиція пропонує скасувати функцію загального нагляду Генеральної прокуратури, збільшити кількість присяжних у засіданнях суду, ліквідувати Конституційний Суд України та зобов'язати президента підписувати призначення суддів.

Відповідні пропозиції обговорювали під час круглого столу "Влада, яка захищає: сила права VS право сили", повідомляє прес-служба "Фронту Змін".

Голова ради Об'єднаної опозиції "Батьківщина" Арсеній Яценюк наголосив, що об'єднана опозиція пропонує внести зміни до Кримінально-процесуального кодексу, нещодавно ухваленого в Україні, та скасувати норму, яка передбачає функцію загального нагляду Генеральної прокуратури та здійснення нею досудового слідства. Яценюк нагадав, що новий КПК продовжив цю функцію прокуратури ще на п’ять років.

Крім того, за словами Яценюка, пропонується скасувати кримінальну відповідальність слідчого за невиконання вказівок прокурора. "Опозиція пропонує замість трьох 12 присяжних і трьох професійних суддів, якщо в суді розглядається справа про злочини, що передбачають покарання більше ніж на десять років ув’язнення. Вважаємо, що кримінальні справи щодо вищих посадових осіб має розглядати Апеляційний суд у складі п’яти суддів", - сказав Арсеній Яценюк.

Він нагадав, що нинішні судові процедури передбачають розгляд кримінальних справ стосовно посадових осіб районними судами.

При цьому Яценюк нагадав про те, що Об'єднана опозиція виступає за ліквідацію Конституційного Суду України як органу, що "дискредитував себе", а функції цього органу пропонує передати в окрему палату Верховного Суду України.

Крім того, опозиція зазначає, що Вищу раду юстиції не повинна формувати Генеральна прокуратура та президент. "Вищу раду юстиції не може формувати Генпрокуратура та Янукович. Це не є компетенцією ні президента, ні органів прокуратури. Вищу раду юстиції має формувати тільки судовий корпус, виключно з'їзд суддів", - наголосив Арсеній Яценюк, додавши, що необхідно позбавити суддівський корпус впливу президента, прем'єр-міністра та інших осіб, які представляють абсолютно окрему гілку влади.

Крім того, голова ради Об'єднаної опозиції нагадав, що, відповідно до Конституції України, президент призначає суддів уперше на п’ять років. Яценюк наголосив, що у тому разі, якщо після проведення конституційної реформи ця норма залишиться в Конституції, необхідно, щоб президент не мав права відмовити Вищій раді юстиції в підписанні подання про призначення судді.

За словами Яценюка, необхідно зобов'язати президента у будь-якому разі підписувати укази про призначення суддів.

Крім того, за словами Яценюка, Об'єднана опозиція виступає за створення "незалежного механізму фінансування судової системи", а також за посилення відповідальності суддів за порушення присяги та ухвалення неправосудних рішень.

Нагадаємо, що віце-спікер Микола Томенко заявляв, що в Україні немає єдиного органу конституційної юрисдикції, а є КС для президента.

Як повідомлялося, Конституційний Суд визнав конституційним можливе скасування недоторканності депутатів Верховної Ради й неконституційним - скасування недоторканності президента й суддів. Також КС рекордно швидко виніс рішення щодо обрання спікера Верховної Ради.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1052 | Додав: adminA | Теги: ліквідувати КС, об'єднана опозиція, змінити КПК | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]