Ср, 2024-04-24, 21:39
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:21
Обговорять безвіз, інвестиції та питання Криму - візити Порошенка в арабські країни
Інші останні Офіційні новини

Візити Порошенка в арабські країни: обговорять безвіз, інвестиції та питання Криму

Нинішній візит Президента України Петра Порошенка до Саудівської Аравії та Об'єднаних Арабських Еміратів важливий кількома чинниками. Насамперед, важливою є регіональна складова в переговорах з обома країнами візиту.

Зокрема, планується підписання Меморандуму про політичні консультації між МЗС України та Радою співробітництва арабських держав Перської затоки (до Ради входять Королівство Саудівська Аравія, Бахрейн, Катар, Кувейт, ОАЕ, Оман). Про це заявив в Ер-Ріяді міністр закордонних справ України Павло Клімкін в ексклюзивному коментарі кореспондентові Укрінформу.

За словами міністра, "цей документ дасть можливість суттєво розширити рамки співпраці з країнами регіону".

"Ми зможемо оперативно створювати робочі групи на різних напрямках співпраці, прискорювати процедуру переговорів, з тим, щоб виходити на вагоміші та конкретніші результати співробітництва", - зазначив Клімкін.

Не менш важливим є й розвиток двосторонніх взаємин з обома країнами візиту, сказав Клімкін. За його словами, "і ОАЕ, і Саудівська Аравія є яскравими представниками країн, що успішно реалізовують стратегію переходу від економік сировинного типу до інноваційної  економіки".

"Світ вже не перший рік вражається успіхами у цьому ОАЕ, тепер надзвичайно амбітні наміри демонструє і Саудівська Аравія, яка спрямовує 500 мільярдів доларів на створення міста-економічної зони Neom - найдорожчого проекту в програмі диверсифікації економіки, запускає масштабний туристичний проект з перетворення 50 островів на узбережжі Червоного моря на наймодерніші курорти та інвестує рекордні суми в космічні дослідження. Україна, я переконаний, має наполегливо шукати своє місце у цих вражаючих планах Саудівської Аравії, в обміні технічними досягненнями, у розвитку стартапів", - наголосив глава МЗС.

Крім того, сказав Клімкін, "ми послідовно рухаємось до створення зони вільної торгівлі з ОАЕ, нинішні візит дає можливість обговорити окремі елементи такої зони і з нашими саудівськими партнерами".

"У двосторонніх взаєминах ми виходимо на безвізовий режим з ОАЕ, маючи вже сьогодні дуже позитивну динаміку у зростанні контактів між громадянами обох країн. Приміром, лише минулого року більше 113 тисяч українців відвідали ОАЕ. Під час нинішнього свого перебування в Саудівській Аравії я наполегливо доноситиму до свого колеги – міністра закордонних справ КСА - необхідність вирішення консульських питань, зокрема, поліпшення візового режиму для українців", - зазначив Клімкін.

Він також назвав надважливою інвестиційну складову цього візиту. "Саудівська Аравія, яка оголосила про створення суверенного фонду для цих цілей на рівні 2 трильйонів доларів, стає одним із найвпливовіших інвесторів у світовому масштабі. В Україні наші саудівські партнери вже мають інвестпроекти в авіапромі та відновлювальній енергетиці, і тепер наша мета, аби від перших ластівок ми перейшли на інший рівень співпраці, масштабний та системний. Цим питанням також приділено вагому частину офіційного візиту Президента", - сказав глава МЗС.

Відповідаючи на запитання про політичну складову візиту, міністр наголосив, що, безумовно, одним із пріоритетних питань буде обмін думками про підтримку арабськими країнами "Кримської резолюції".

"Ми з Мустафою Джемілєвим будемо доносити нашу позицію з тим, щоб вона отримала якомога краще розуміння, а відтак, ми відчули це на дипломатичному рівні", - сказав Клімкін.

Як повідомлялося, Президент України Петро Порошенко разом з дружиною Мариною Порошенко прибув у вівторок ввечері з дводенним офіційним візитом до Королівства Саудівська Аравія.

Глава Української держави проведе переговори з керівництвом Саудівської Аравії – Королем Салманом бін Абдулазізом Аль Саудом та спадкоємним принцом, віце-прем’єр-міністром, міністром оборони Мухаммадом бін Салманом Аль Саудом.

Під час зустрічей відбудеться обговорення питань двостороннього інвестиційного, торговельно-економічного та військово-технічного співробітництва.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Офіційні новини | Переглядів: 828 | Додав: adminA | Теги: арабські країни, безвіз, Порошенко, Крим, інвестиції | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]