Пт, 2024-03-29, 11:29
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:54
Обов'язковою для кандидата в нардепи менше третини виборців вважають чесність, з'ясували соціологи
Інші останні Політичні новини
У серпні лише 48% виборців достеменно знали, що половина депутатів на виборах до Верховної Ради України у жовтні обиратимуться у мажоритарних округах. Про це повідомила сьогодні на прес-конференції директор Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна.

За її словами, про це свідчать результати дослідження, яке було проведено Фондом з 10 по 15 серпня 2012 року. Водночас, за її словами, у середині серпня лише 48% достеменно знали, що половина депутатів на виборах до Верховної Ради обиратиметься у мажоритарних округах, ще 29% - "щось про це чули", а 23% населення не знали про це нічого. Серед тих, хто збирається узяти участь у голосуванні, знали про голосування у мажоритарних округах 52%, "щось про це чули" 29%, а 19% - не знали взагалі, повідомляє прес-служба фонду.

Найбільше обізнані щодо голосування з наявністю на виборах мажоритарної складової виборці "Батьківщини" та "Свободи", серед виборців яких лише 6% нічого не знають про голосування в округах; серед інших виборців нічого про це не знають: 27% - виборців "УДАРу", 24% - виборців КПУ, 22% - виборців Партії регіонів і стільки ж - серед виборців партії "Україна – вперед!".

Більшу обізнаність щодо голосування у мажоритарних округах виявили ті, хто знає про рух "Чесно!": серед тих, хто знає про цей рух, 72% знають і про голосування у мажоритарних округах, 21% "щось чули" про мажоритарну складову виборів, 7% про мажоритарні округи не знали нічого. А серед тих, хто нічого не знає про рух "Чесно!", знають про мажоритарні округи 42%, "щось чули" - 27%, а 30% - не знали нічого.

34,5% виборців голосуватимуть у мажоритарних округах за кандидатів у народні депутати, висунутих партією, яку вони підтримують. За результатами дослідження, голосувати у мажоритарному окрузі за того самого кандидата, який представлятиме обрану партію, виявили готовність 34,5% населення.

При цьому братимуть партійність до уваги 24,5% респондентів, 20,3% вважають, що голосування за кандидата і за партію - речі не пов'язані, а 20,7% певної думки не мають. Найбільше схильні проголосувати за представника обраної партії виборці "Батьківщини" (53%), Партії регіонів (49%), "Свободи" (48%), КПУ (43%) і менше - "УДАРу" (36%) та партії "Україна – вперед!".

Також Бекешкіна наголосила, що згідно з дослідженням, основними мотивами при обранні депутатів у мажоритарних округах для населення є пропозиції кандидата щодо розв'язання проблем у їхньому місті (селі) - 46,6%, можливості у майбутньому вирішувати проблеми їхнього округу - 36,3%, досвід попередньої діяльності - 32,2% і чесність кандидата, непричетність до корупції – 30,7%.

Існують певні відмінності у мотивації голосування за мажоритарних кандидатів у виборців різних політичних сил: серед виборців "Свободи" відносно більше важить такий чинник, як пропозиції кандидата щодо реформ в Україні (42%), а от особисті якості кандидата найбільш важливі для виборців "УДАРу" та партії "Україна - вперед!". Найбільш прискіпливі до чесності і некорупційності кандидата виборці КПУ (46%), а найменш - Партії регіонів (27%).

Дослідження проведено Фондом "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 10 по 15 серпня 2012 року. Було опитано 2009 респондентів віком від 18 років у всіх областях України, Києві та АР Крим за вибіркою, що репрезентує доросле населення України за основними соціально-демографічними показниками. Опитування здійснювалося у 132 населених пунктах (із них 79 міських та 53 сільських поселень).

Теоретична похибка вибірки (без врахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95. Опитування здійснено за фінансової підтримки Міжнародного фонду "Відродження" та програми Матра Посольства Нідерландів в Україні.

27 серпня повідомлялось, що до парламенту впевнено проходять чотири партії - Партія регіонів, ВО "Батьківщина", "УДАР" і Компартія. Про це свідчать дані соцопитування, проведеного Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва разом із соціологічною службою Центру Разумкова з 10 по 15 серпня. Наступні за календарем вибори народних депутатів України мають відбутися 28 жовтня 2012 року.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 940 | Додав: adminA | Теги: третини виборців, чесність обов'язковою, нардепи | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]