Пт, 2024-04-19, 09:27
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:35
Очікує на початок «нової ери» у стосунках між ЄС і США президент Європарламенту
Інші останні Новини Європейського Союзу

Президент Європейського парламенту Девід Сассолі привітав Президента США Джо Байдена та віцепрезидента США Камалу Гарріс із інавгурацією на зауважив, що прихід нової Адміністрації знаменує початок нової ери у стосунках між Євросоюзом і Сполученими Штатами Америки.

Повний текст заяви президента Європарламенту оприлюднений на сайті цієї установи.

«Ця нова Адміністрація знаменує початок нової ери у трансатлантичних відносинах. Світ потребує потужних стосунків між Європою і Сполученими Штатами. Працюючи разом, ми можемо краще долати виклики, які перед нами постають: боротьбу з кліматичними змінами та із втратою біологічного розмаїття, пошуком демократичної відповіді на цифрову трансформацію, протидію неприйнятній та зростаючій нерівності», - зауважив Сассолі.

Він зазначив, що попри нещодавні події у Вашингтоні та виклики, з якими стикається демократія по усьому світу, він твердо переконаний в стійкості американської демократичної моделі та її інституцій. Разом з цим, ці події нагадали, що демократія є вразливою і потребує готовності до її захисту.

«Не будемо забувати, що ми постаємо перед світом у момент докорінних змін та зростаючої непевності. Ми все ще стикаємося з пандемією, яку ми можемо ефективно подолати, якщо діятимемо разом. Я вітаю намір Сполучених Штатів повернутися до ВООЗ та вітаю їх рішення повернутися до Паризької угоди. Лише разом ми зможемо розбудувати більш «зелений» та справедливий світ», - наголосив президент Європарламенту.

Він зауважив, що ЄС і США є природними партнерами, які поділяють спільні цінності та історію, довгострокові зобов’язання у захисті верховенства права, прав людини та багатостороннього світоустрою.

«Ми сподіваємося зустрітися з Президентом (США) та запрошуємо його до промови перед пленарною сесією Європарламенту», - додав Сассолі.

Президент Європейської Ради Шарль Мішель також привітав Джо Байдена як 46-го президента Сполучених Штатів, Камалу Гарріс із інавгурацією на посаді віце-президента США, та запропонував новій адміністрації розбудувати нову основу для взаємовідносин між сильною Америкою і Європою.

«Я виклав нашу пропозицію на стіл: давайте збудуємо новий засадничий пакт. Для сильнішої Європи. Для сильнішої Америки. Для кращого світу. Переконаний, що ми маємо працювати разом над п’ятьма пріоритетами – розвивати багатосторонність, боротися з COVID-19 та кліматичними змінами, у відновленні наших економік, у забезпеченні справедливої торгівлі та цифрової трансформації, поєднувати зусилля заради безпеки й миру», - йдеться у заяві Шарля Мішеля, оприлюдненій на сайті Європейської Ради.

Він зауважив, що ЄС і США є друзями, але кожна сторона має свої відмінності. Альянс між ними інколи ставився під питання, що відбувалося з обох сторін Атлантики. Але зараз, за словами Шарля Мішеля, прийшов час, щоб повернути впевненість та здоровий глузд, оновити двосторонню співпрацю, враховуючи розвинуті торговельні стосунки та глибокі зв’язки між народами Європи і США.

«Сьогодні наше партнерство є більш важливим, ніж будь-коли, оскільки нашим спільним цінностям був кинутий виклик. Співпраця між нами відповідає кращим інтересам наших народів та кращим інтересам усього світу. З нашої сторони ми віддані (такій співпраці) і готові», - додав президент Європейської Ради.

Як повідомлялось, 20 січня переможець президентських виборів у Сполучених Штатах демократ Джо Байден офіційно став 46-м президентом США після того, як урочисто склав присягу з трибуни біля будівлі Капітолію.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 524 | Додав: adminA | Теги: «нова ера», ЄС і США, Президент Європарламенту | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]