Пт, 2024-04-26, 16:50
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:14
ООН готує Асаду нові неприємності за зрив мирного плану
Інші останні Новини світу

У Сирії тривають збройні сутички сил влади й опозиції, незважаючи на заяви обох сторін конфлікту про припинення вогню, заявив генеральний секретар ООН Пан Гі Мун у листі, надісланому Раді Безпеки. У зв'язку з такою ситуацією він запропонував, щоб термін місії міжнародних спостерігачів у Сирії становив три місяці, а їхня кількість - 300 людей, передає "Інтерфакс". Раніше повідомлялося про намір направити в Сирію 250 спостерігачів.

У доповіді Радбезу ООН Пан Гі Мун заявив, що відправка спостерігачів "стане великим внеском у справу контролю і дотримання всіма сторонами зобов'язань щодо припинення озброєного насильства в усіх його формах". Як вважає генсек міжнародної організації, робота в Сирії спостерігачів стане "шансом для досягнення прогресу".

Пан Гі Мун у листі піддав критиці президента Сирії Башара Асада за те, що той не повною мірою виконує положення плану врегулювання сирійської кризи, підготовленого спецпосланцем ООН і ЛАД Кофі Аннаном. Зокрема, поки що не виконані такі вимоги плану, як припинення переміщень військ у бік населених пунктів, виведення з населених пунктів важких озброєнь, зазначив Пан Гі Мун.

Доповідь генсека буде розглянута членами РБ ООН у четвер. Очікується, що до початку майбутнього тижня буде підготовлено проект резолюції, що дозволяє відрядити до Сирії 300 спостерігачів.

Сирійська влада схвалила відправку лише 250 спостерігачів

Збільшення кількості спостерігачів може стати несподіванкою для сирійської влади, і, можливо, навіть викликати заперечення. Міністр закордонних справ Сирії Валід Муаллем напередодні заявив, що вважає достатнім для роботи в Сирії 250 спостерігачів ООН. Він сказав на брифінгу в Пекіні, де перебував з візитом, що така кількість спостерігачів є "виправданою і логічною". У їхньому збільшенні немає потреби, підкреслив міністр.

Відповідно до прийнятої в суботу, 14 квітня, РБ ООН резолюції 2042, генсек ООН зобов'язаний подати в РБ ООН офіційну пропозицію щодо повноформатної місії зі спостереження. На цій основі і у разі стійкого припинення збройного насильства РБ ООН має обговорити ще одну резолюцію, яка санкціонує повномасштабну місію чисельністю 250 осіб.

У США вимагають покарати винних у сирійському конфлікті

Сполучені Штати зацікавлені в припиненні кровопролиття в Сирії і в притягненні винних до відповідальності, заявила в поширеному напередодні інтерв'ю американській телекомпанії CNN держсекретар США Хілларі Клінтон.

"Ми не хочемо навішувати ярлики", - зауважила Клінтон, пояснивши, що в даний момент у Вашингтоні чекають припинення насильства в країні й початку процесу політичних перетворень у Сирії. За словами держсекретаря, в США наполягають, щоб "були зібрані докази, які в майбутньому дозволять притягнути винних до відповідальності".

Глава зовнішньополітичного відомства США закликала сирійську владу активніше йти на співпрацю з міжнародним співтовариством, заразом висловивши докір Москві в підтримці режиму Башара Асада. "Час не на їхньому боці (сил Асада). Довіра до них падає, навіть незважаючи на підтримку таких країн, як Росія і Китай", - підкреслила вона.

Глава Пентагону Леон Панетта, який прибув разом із Клінтон у Брюссель на міністерську зустріч НАТО, зі свого боку, коментуючи ситуацію в Сирії, дав зрозуміти, що США та їхні союзники по Північноатлантичному альянсу не виключають військового втручання. Це може статися тільки у разі, якщо міжнародне співтовариство ухвалить відповідне рішення, підкреслив Панетта.

Зазначимо, що Рада Безпеки ООН 14 квітня одностайно схвалила проект резолюції щодо Сирії. Проект передбачає відрядження передової групи спостерігачів на сирійські території.

Мирний план, спрямований на стабілізацію ситуацію в країні, був запропонований посланцем ООН Кофі Аннаном і прийнятий обома сторонами конфлікту. Щоправда, влада залишила за собою право на "пропорційну відповідь на будь-які напади з боку озброєних терористів", а повстанці заявили, що не визнають уряду Башара Асада, тому не можуть надати жодних гарантій.

Угода про припинення бойових дій між урядовими військами Сирії та опозицією набула чинності 12 квітня вранці. Сирійські правозахисники повідомляли, що після цього кілька мирних громадян загинули внаслідок стрілянини, вчиненої проурядовими військовими формуваннями.

Водночас сирійські повстанці засумнівалися в тому, що влада країни виконуватиме умови плану мирного врегулювання конфлікту. Також стало відомо, що сирійська армія в ніч проти суботи, 14 квітня, знову почала артилерійський обстріл двох районів в центрі Хомса.

Згідно з планом мирного врегулювання Кофі Аннана, 10 квітня до півночі сирійська влада повинна вивести з міст важке озброєння і війська, щоб потім протягом наступних 48 годин досягти стійкого припинення вогню з повстанцями. Сирійський уряд і опозиція повинні були припинити бої о 6-й ранку (3.00 GMT) 12 квітня.

Від початку антиурядових виступів в березні 2011 року в Сирії загинуло понад 9 тисяч людей.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1012 | Додав: adminA | Теги: неприємності, Асаду, ООН | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]