Пт, 2024-03-29, 00:06
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:01
Опозиція хоче розпустити Раду, якої ще немає: її представники можуть відмовитися від мандатів - преса
Інші останні Політичні новини
Учора, 4 листопада, лідери опозиційних політичних сил на знак протесту проти фальсифікації результатів виборів пригрозили відмовитися від депутатських мандатів, обнулити виборчі списки партій і відкликати кандидатів, які перемогли в мажоритарних округах. Опозиція посилила свої вимоги зверненням до світової спільноти із закликом не визнавати парламентських виборів в Україні. Тимчасом законного способу реалізації цих планів в опозиції поки що немає. У Верховній Раді визнають, що терміни для відкликання кандидатів давно минули.

Про те, що в Об'єднаній опозиції розглядають можливість обнулення виборчих списків, народний депутат Анатолій Гриценко (№3 виборчого списку партії "Батьківщина") написав на своїй сторінці в Facebook.

"Тільки що я зробив Арсенію Яценюку як голові ради Об'єднаної опозиції пропозицію: негайно скликати з'їзд партії "Батьківщина", обнулити і партійний список, і список мажоритарників. У Раду в цих умовах не йти... Яценюк підтримав. Олександр Турчинов теж. Сергій Соболєв теж", - повідомив пан Гриценко.

Приводом для підготовки демаршу опозиції стали масові порушення при підрахунку голосів в округах №223 (Київ), №132 (Первомайськ, Миколаївська область), №130 (Миколаївська область), №11 (Вінницька область), №94 (Обухів, Київська область) та інших, де більшість голосів, за оцінками опозиції, набрали опоненти влади, але після перерахунку бюлетенів вони або втратили перевагу, або підбиття підсумків виборів заблоковано.

"Я проти того, щоб робити вигляд, що нічого не сталося! Зараз "Беркут" (спецпідрозділ МВС) визначає, хто переміг і в якому окрузі, а суди приймають неправомірні рішення, зменшуючи кількість мандатів опозиції не тільки в округах, а й за загальнопартійним списком - у таких умовах йти в парламент не можна!" - заявив пан Гриценко.

За його словами, лідери Об'єднаної опозиції Арсеній Яценюк і Олександр Турчинов звернулися з відповідною пропозицією до партій "Свобода" і "УДАР".

Реакція альянсу "Батьківщини" надійшла негайно.

"У партії "УДАР" розглядають можливість проведення з'їзду й ухвалення рішення про відмову від партійного списку і висуванців, які перемогли в мажоритарних округах, а також про невизнання парламентських виборів", - процитували в прес-службі УДАРу голову виборчого штабу партії Віталія Ковальчука (№5 виборчого списку).

Крім того, в УДАРі закликали уряди демократичних країн не визнавати парламентських виборів в Україні демократичними і вільними і запровадити персональні санкції стосовно винних у спотворення волевиявлення громадян - від президента Віктора Януковича до посадових осіб виборчих комісій і суддів.

Члени партії "Свобода" виявилися менш радикальні.

"Ми побоюємося такого варіанту, коли опозиція складе мандати, а парламент продовжить працювати. Це прирече опозицію на маргінес, як це трапилося в Бєларусі", - заявив Андрій Мохник (№3 у списку "Свободи"). Він додав, що партія продовжує боротися за результати виборів у проблемних округах і планує довести боротьбу "до логічного завершення".

"Коли всі варіанти будуть зважені, "Свобода" складе мандати без найменшого вагання", - додав він.

"До нас не надходило офіційних пропозицій про те, що наші кандидати повинні відмовитися від мандатів. Але як тільки будуть реальні дії Об'єднаної опозиції, "за нами не заіржавіє", ми за ці мандати триматися не будемо, - запевнив керівник прес-служби "Свободи" Юрій Сиротюк. - До того ж ще йде війна за голоси виборців, і вона ще не програна. І сказати зараз, що ми мандатів не беремо і зливаємо воду, означає визнати свою поразку".

Обидві партії обіцяють визначитися з остаточним рішенням вже сьогодні - до часу мітингу під стінами Центрвиборчкому, на який кличуть опозиціонерів захищати результати виборів. Треба сказати, що це вже другий такий мітинг за останній час. Попередній відбувся в Києві в суботу. Прийшло близько сотні людей, переважно завсідників, які не пропускають жодної політичної події.

Представники опозиції, хоч і підтримали ініціативу Анатолія Гриценка, сумніваються в її реалізації. Перший заступник голови регламентного комітету Верховної Ради Сергій Сас ("БЮТ-Батьківщина") заявив, що обнулити партійні списки зараз неможливо.

"Ще йде виборчий процес, на який поширюються норми закону "Про вибори народних депутатів". Тому змінити виборчий список або обнулити його можна було не пізніше, ніж за 12 днів до голосування (16 жовтня), а цей термін, як відомо, вже минув", - зазначив пан Сас.

Ідея обнулити списки кандидатів не нова - в 2007 році народні депутати парламентських фракцій БЮТі "Наша Україна" склали повноваження, а з'їзди цих політичних сил ухвалили рішення про обнулення списків, щоб Центрвиборчком не міг заповнити вакантні місця в Раді.

Таким чином, опозиція створила для третього президента Віктора Ющенка умови для дострокового припинення повноважень Верховної Ради V скликання. Нагадаємо, згідно зі ст.82 Конституції, Рада повноважна за умови обрання не менш як 2/3 її конституційного складу (300 депутатів).

В опозиції визнають, що повторити сценарій 2007 року зараз найімовірніше не вдасться.

"Для того щоб обнулити виборчий список, необхідно персональна згода кожного з 150 народних депутатів і наступних за списком. Сумнівно, що мажоритарники на це підуть", - зазначив Сергій Сас.

За словами заступника голови виборчого штабу партії "Батьківщина" Сергія Соболєва (№ 8 виборчого списку), загальна позиція керівництва опозиційних партій буде оголошена сьогодні, 5 листопада, вранці.

"Поки що ця (пропозиція Анатолія Гриценка) - політична. Ми дійшли висновку, що масштабні фальсифікації були у всіх округах! Ми не бачимо можливості визнати результати виборів і будемо звертатися до міжнародного співтовариства і наших громадян!" - заявив пан Соболєв, не виключивши можливості виведення людей на вулиці.

Акції опозиції почнуться вже сьогодні. В партії "Батьківщина" і "Свобода" обіцяють о 10.00 провести масовий мітинг біля будівлі Центральної виборчої комісії в знак протесту проти фальсифікацій. В акції також візьмуть участь представники УДАРу - вчора партія закликала своїх прихильників прийти до Центрвиборчкому і "висловити позицію щодо нечесних виборів", пише Ольга Курішко у статті "Опозиція прагне до нуля" у газеті "Коммерсантъ-Украина".

Виявляється, Анатолій Гриценко не першим висловився щодо "обнулення". Ще раніше - в середу, 31 жовтня, - думку про це "закинув" Сергій Власенко - адвокат Юлії Тимошенко. Чи означає це, що ідея належить екс-прем'єру? Дуже може бути... З чуток, вона озвучила її на наступний день після голосування Олександру Турчинову і Арсенію Яценюку. І друзі, й опоненти Юлії Володимирівни визнають, що вона чудовий тактик. Тоді в чому тактика?

"Тимошенко впевнена, що економічна ситуація незабаром погіршиться, люди озлобляться на владу і будуть голосувати за опозицію, - вважає політолог Володимир Фесенко. - І на перевиборах в них вийде взяти більшість".

До речі, перевибори справді дають опозиції шанс отримати перевагу в мандатах, нехай навіть гіпотетичний. Якщо Рада запрацює в нинішньому складі, то в Партії регіонів, Компартії і долучених до них мажоритарників з'явиться можливість створити в парламенті ситуативну більшість. Простіше кажучи, без заяв про союз і загальні плани від випадку до випадку голосувати за важливі законопроекти. Більшого для нормальної роботи парламенту за нинішніх умов і не потрібно. Коаліції, універсали, переговори - все це кануло в Лету разом з "відкатом" політреформи 2004 року... Виходить, що опозиція буде відкладена на задній план на найближчі п'ять років.

"Як вони будуть пояснювати виборцям, чому нічого не роблять? - коментує політтехнолог Сергій Гайдай. - Їм буде важко це зробити, і тому вони будуть втрачати рейтинг".

На думку експертів, відмова опозиції від депутатських мандатів призведе до політичної кризи в країні.

"Один з варіантів розвитку подій - нинішня, VI скликання Верховна Рада просто не буде призначати нові вибори і далі працюватиме", - заявив голова Комітету виборців України Олександр Черненко.

Втім, у Партії регіонів вважають, що опозиція не перейде від слів до справи.

"Це блеф, розрахований на мобілізацію свого електорату - "Батьківщина" не отримала відсоток, на який сподівалася, замість них це зробив лідер "Свободи" Олег Тягнибок, тому вони намагаються зробити гарну міну при поганій грі", - сказав перший заступник голови парламентської фракції Партії регіонів Михайло Чечетов.

Політологи називають сценарій з перевиборами занадто ризикованим для опозиціонерів. Ризик у першу чергу через "тушок". Те, що в списку опозиційних партій знайдуться такі депутати, які відразу ж побіжать у союз з Партією регіонів, доведено історією. Чи відкличуть всі як один свої кандидатури заради бажаного "обнулення"? Адже варто лише завагатися кільком людям - і бажаної цифри в 150 осіб вже не вийде.

"У списках є люди, які давно хотіли потрапити в парламент, вони фінансували кампанію, і з ними треба рахуватися. Мажоритарники пережили непросту боротьбу, щоб стати депутатами, і навряд чи захочуть повторювати її", - міркує Сергій Гайдай.

Звісно, що Партія регіонів з Компартією теж мають кілька козирів на руках, і найбільший з них - більшість у парламенті. Нагадаємо, що якщо опозиція відмовиться брати мандати, то нинішнє скликання працюватиме ще як мінімум півроку. Ніхто не перешкодить їм за це час, наприклад, внести поправки в закон про вибори так, щоб ускладнити життя опозиції до межі.

"Це стратегія в дусі Тимошенко - все або нічого, - вважає Володимир Фесенко. - Вона може або принести перемогу на виборах, або вивести опозицію за стіни парламенту. А це означає, що вони втратять вплив на політичне життя і плацдарм на майбутні президентські вибори: їм буде практично неможливо включати своїх людей у виборчі комісії. Так що підтримує такий сценарій тільки частина опозиціонерів. Гриценко Анатолій Степанович часом заводиться, але не думаю, що всі решта опозиціонерів з ним заодно".

Народний депутат Юрій Ключковський вважає, що Верховна Рада буде легітимною, якщо виберуть не менш як 300 депутатів, інакше вона вважається недієздатною і не може зібратися на засідання.

"Але проблема в тому, як це зробити. Рішення партії для цього недостатньо - таких повноважень партії після виборів не мають ні щодо списочників, ні, тим більше, до мажоритарників. Для цього потрібна тільки добровільна згода кожного кандидата про те, що він відмовляється від мандата. Якщо такі заяви будуть, то в округах тоді призначать перевибори, які повинні будуть пройти протягом 60 днів", - каже депутат, пише Анастасія Рябоконь у статті "Так не діставайся ж ти нікому..." у газеті "Комсомольская правда в Украине".


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1032 | Додав: adminA | Теги: відмовитися від мандатів, опозиція, розпустити Раду | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]