Пт, 2024-04-26, 15:11
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:56
Опозиція перемогла партію Бабіша на виборах до парламенту Чехії
Інші останні Новини Європейського Союзу

За результатами підрахунку 100% бюлетенів, на парламентських виборах в Чехії найбільшу кількість голосів отримав опозиційний альянс "Разом" (Spolu).

А партія прем'єр-міністра Андрія Бабіша "Акція незадоволених громадян" (ANO) посіла друге місце.

Про це свідчать офіційні дані чеського Статистичного управління, передає Seznam Spravy.

Так, альянс "Разом" отримав 27,79% голосів, рух Бабіша – 27,1% голосів. У цьому випадку опозиція може розраховувати на 108 із 200 місць в парламенті. На третій позиції з 15,62% голосів опинився ліберальний блок – "Партія піратів" та "Старости і незалежні" (STAN). П'ятивідсотковий бар'єр також подолала партія "Свобода і пряма демократія" (SPD) – вона отримала 9,56% голосів.

При цьому чеські комуністи вперше з 1989 року не пройшли до парламенту – за них проголосували 3,60% виборців. Явка на виборах склала 65,43%.

Вибори до парламенту Чехії тривали два дні, 8-9 жовтня. За голоси виборців боролися 22 партії, рухи і коаліції, які висунули загалом 5242 кандидати. Партія, яка набирає найбільше голосів, буде формувати новий склад уряду.

Прем'єр-міністр Андрій Бабіш — один з фігурантів розслідування Pandora Paper, яке 3 жовтня оприлюднив Міжнародний консорціум журналістів розслідувачів. У розслідуванні йдеться, що Бабіш у 2009 році використовував офшорні компанії для покупки елітної нерухомості на Лазурному березі у Франції. Мається на увазі замок Chateau Bigaud вартістю 22 млн доларів. Бабіш запевнив, що "ніколи не робив нічого незаконного".

Національний центр боротьби з організованою злочинністю Чехії заявив, що розпочне розслідування фактів викладених у Pandora Papers не тільки щодо прем'єр-міністра країни, але і щодо всіх громадян Чехії, які фігурують в оприлюднених документах. Всього у Pandora Papers опубліковані дані 300 чеських громадян.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 591 | Додав: adminA | Теги: опозиція, парламент Чехії, вибори, перемога, партія Бабіша | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]