Вт, 2024-04-23, 21:22
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:11
Оприлюднили новий звіт про аварію літака Качиньського у Польщі
Інші останні Новини Європейського Союзу

У Польщі, як і було обіцяно, напередодні на спільній прес-конференції генеральної і головної військової прокуратур були представлені проміжні підсумки нового розслідування катастрофи президентського Ту-154, що розбився під Смоленськом у квітні 2010 року.

Головним стало повідомлення про висновок експертів про те, що голос головкому ВПС Польщі генерала Анджея Бласіка, якого підозрювали в тиску на екіпаж, не звучав у кабіні пілотів. В п'ятницю з посиланням на власне джерело про це повідомила газета Rzeczpospolita.

Як встановили співробітники розташованого в Кракові Інституту судової експертизи імені Яна Сени, слова, які раніше приписували Бласіку, насправді вимовив другий пілот Роберт Гривна. Проте фахівці вказують, що доки підстав для перегляду зроблених раніше висновків немає - те, що голос генерала не звучав, не означає, що його не було в кабіні: адже тіло Бласіка було виявлено поряд з останками пілотів. Про це заявив полковник Едмунд Клих, колишній представник Польщі в Міждержавному авіаційному комітеті (МАК).

Коментуючи оголошені в Польщі результати вивчення записів "чорних скриньок", видання The Wall Street Journal, яке цитує InoPressa, зазначає, що Польща оспорює головну передумову, на якій тримається розслідування авіакатастрофи, проведене Москвою. Проте самі представники польської прокуратури підкреслюють, що поки що підстав для перегляду підсумкової доповіді про трагедію немає.

Польська сторона, як і раніше, визнає, що головна провина за катастрофу лежить на ній, та все ж свіжі висновки поляків збільшують розрив між офіційними версіями катастрофи, яких дотримуються Москва і Варшава, пише WSJ.


У статті за понеділок Rzeczpospolita публікує детальну розшифровку розмов у кабіні впродовж останніх 40 хвилин - експерти встановили усі слова, які раніше не вдавалося зрозуміти.


Нічого сенсаційного почуто не було: усі розмови мали професійний характер - члени екіпажа обговорювали параметри польоту, називаючи різні показання приладів. Раніше в розшифровці, що публікувалася, деякі слова трактувалися як "нерозбірливо".


При цьому не всі голоси, що звучали в останній фазі польоту і зафіксовані в записах "чорних скриньок", фахівцям вдалося ідентифікувати, зауважує "Российская газета". Із 17 голосів точно визначено тільки 9.


Повідомляється, що експерти проаналізували записи зразків голосу як членів екіпажа, так і тих, хто міг перебувати в кабіні пілотів під час польоту. Прокуратура уточнила, що аналізувалися записи "чорних скриньок" як Ту-154, так і польського Як-40, що сів у Смоленську незадовго до цього. Експерти підтвердили, що передана 38-хвилинна цифрова копія запису відповідає оригіналу. Труднощі з розшифровкою пов'язані з високим рівнем фонового шуму і низькою якістю мікрофонів.

Головний військовий прокурор Польщі Кшиштоф Парульський, у свою чергу, заявив, що не можна сказати однозначно, що стало причиною катастрофи. Як додав Парульський, слідчим необхідно зіставити усі результати розслідування.

Парульський також повідомив журналістів на прес-конференції про інші експертизи, замовлені у зв'язку з цією справою.

Зокрема, психологам було замовлено аналіз психологічного стану екіпажа літака Ту-154 перед катастрофою і їхній психологічний портрет, сказав він. За словами представників військової прокуратури, не виключено, що і нинішні результати досліджень не є остаточними, принаймні слідчі не бачать необхідності переглядати підсумки проведених раніше розслідувань.

29 липня уряд Польщі опублікував остаточний звіт  у зв'язку з розслідуванням катастрофи Ту-154 президента Леха Качиньського під Смоленськом 10 квітня 2010 року. В доповіді сказано, що однією з причин трагедії стало те, що літак занадто пізно став заходити на друге коло. При цьому наголошується, що освітлення на аеродромі в Смоленську було незадовільним, а диспетчер подавав неправильні команди.

Комісія перевірила організацію польоту, навчання екіпажу, хід польоту і обслуговування на аеродромі в Смоленську. Прилади, згідно з дослідженнями, були справними і працювали нормально.

У доповіді, яку опублікували в Польщі, повідомляється, що на екіпаж літака Ту-154 чинився тиск. Втім, на думку експертів, безпосередньо головнокомандувач ВПС генерал Анджей Бласік не тиснув на пілотів.

Міністр оборони Польщі Богдан Кліх подав у відставку після публікації заключного звіту польської слідчої комісії про причини катастрофи президентського Ту-154М.


Зазначимо, польський літак Ту-154 розбився 10 квітня 2010 року під час заходу на посадку під Смоленськом. Усі 96 людей, які були на борту, загинули. З-поміж них – президент Польщі Качинський з дружиною, представники політичної і військової еліти країни. Вони прямували до Катині для участі у жалобних заходах.


За підсумками розслідування Росія поклала основну відповідальність за катастрофу на польських пілотів, які були "під тиском" з боку начальства і вирішили не йти на запасний аеродром попри погані погодні умови.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 1204 | Додав: adminA | Теги: новий звіт про аварію літака Качинь | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]