Пт, 2024-04-19, 21:08
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

18:32
П`ятий президент України Петро Порошенко запропонував сім кроків, щоб уникнути російської пастки на Донбасі
Інші останні Політичні новини

П`ятий президент України Петро Порошенко запропонував сім кроків, які, на його думку, варто зробити, щоб уникнути російської пастки на Донбасі.

За словами Порошенка, з відходом українських військ на позиції 2016 року «ми втрачаємо близько 30 населених пунктів і низку ключових висот».

«Там за кожний метр заплачено життям. Військових готують до того, щоб вийти з облаштованих позицій у чисте поле. Це — наслідки розведення військ за так званою «формулою Штайнмайєра», — заявив Порошенко у своєму відеозверненні.

За словами Порошенка, простих рішень для Донбасу — нема, завершити все швидко — неможливо.

Порошенко озвучив сім пропозицій, які, на його думку, варто зробити, щоб уникнути російської пастки на Донбасі.

«1. Наполягати на принципах «спершу — безпека», «нічого не погоджено, поки все не погоджено» і «тільки через безпеку до виборів».

2. Формула Штайнмайєра має розглядатися лише як складова «дорожньої карти» виконання Мінських домовленостей. Включно з виведенням військових РФ, техніки та зброї, роззброєнням незаконних мілітарних формувань, переходом українсько-російського кордону під наш контроль.

3. Відведення — лише за умови сталого і всеохоплюючого припинення вогню. Лінія розмежування зафіксована у Мінську 19 вересня 2014 року. Росія та бойовики мають повернути дві з половиною тисячі кілометрів, це пряма вимога Мінська.

4. Моніторингова місія ОБСЄ має отримати безперешкодний і повний доступ до всієї окупованої території та встановити постійний контроль над неконтрольованою ділянкою українсько-російського кордону.

5. Слід створити підгрупу з питань кордону в рамках Тимчасової контактної групи у Мінську.

6. Наполягати на розгортанні багатонаціональних миротворчих сил ООН на всій території окупованого Донбасу.

7. На території ОРДЛО має бути відновлено оподаткування в рамках правового поля України, а також фінансова і банківська системи, повернута українська власність. Лише це дасть підстави і можливість повною мірою відновити соціальне забезпечення регіону", — вважає Порошенко.

На початку жовтня Україна узгодила текст формули Штайнмайєра, яка в подальшому увійде в новий закон про статус Донбасу.

Після цього в країні спалахнули акції протесту, учасники яких розглядають даний документ як капітуляцію перед РФ.

Партії Голос і Євросолідарність закликали президента Володимира Зеленського дати роз’яснення щодо формули Штайнмайєра, а Батьківщина назвала її загрозою нацбезпеці.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 835 | Додав: adminA | Теги: російська пастка, Петро Порошенко, Донбас, сім кроків | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]