Пт, 2024-04-19, 11:45
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:15
Пам`ять загиблих у Другій світовій війні в Україні вшанували Порошенко, Яценюк і Кличко
Інші останні Офіційні новини

Президент Петро Порошенко у День скорботи і вшанування пам`яті жертв війни в Україні разом з ветеранами та військовослужбовцями-учасниками АТО вшанував пам`ять воїнів, які захищали державу в роки Другої світової війни. Про це повідомили у прес-службі президента.

Учасники церемонії поклали квіти до могили Невідомого солдата у Парку Слави та вшанували пам`ять полеглих хвилиною мовчання. Рота почесної варти відсалютувала з особистої зброї та пройшла урочистим маршем.

Разом з главою держави та ветеранами у церемонії також взяли участь прем`єр-міністр Арсеній Яценюк, голова Київської міської державної адміністрації Віталій Кличко, голова Київської обласної державної адміністрації Володимир Шандра, президенти України Леонід Кучма (1994-2005рр) та Віктор Ющенко (2005-2010рр), урядовці, народні депутати, представники АПУ, громадськості.

По завершенні заходу президент коротко поспілкувався з ветеранами.

Зазначимо, 22 червня, в Україні, Бєларусі та Росії відзначають День скорботи і вшанування пам'яті жертв Великої Вітчизняної війни. 74 роки тому, 22 червня 1941 р. німецька армія вдерлася на територію СРСР/УРСР.

В цей день, о 4.00 імперський міністр закордонних справ Йаохім Ріббентроп вручив радянському послу в Берліні ноту про оголошення війни. Рано-вранці 22 червня 1941 р. після артилерійської і авіаційної підготовки німецькі війська перейшли кордон СРСР. Вже після цього, о 5.30 ранку посол Німеччини в СРСР Вернер Шуленбург з'явився до народного комісара закордонних справ СРСР В'ячеслава Молотова і зробив заяву, зміст якоїо зводився до того, що радянський уряд проводив підривну політику в Німеччині та окупованих нею країнах, проводив зовнішню політику, спрямовану проти Німеччини, і "зосередив на німецькому кордоні всі свої війська в повній бойовій готовності". Заява закінчувалося такими словами: "Тому фюрер наказав німецьким збройним силам протистояти цій загрозі всіма наявними в їхньому розпорядженні засобами".

У той же день війну СРСР оголосили Італія та Румунія, а Словаччина - 23 червня.

22 червня о 12.00 дня Молотов виступив по радіо з офіційним зверненням до громадян СРСР, повідомивши про напад Німеччини на СРСР і оголосивши про початок вітчизняної війни.

В цей же день румунські та німецькі війська форсували Прут на кордоні з Україною, а також спробували форсувати Дунай, проте радянські війська дали їм відсіч і навіть захопили плацдарми на румунській території. Але вже у липні-вересні 1941 р. румунські війська за підтримки німецьких військ окупували всю Бессарабію, Буковину і межиріччя Дністра і Південного Бугу.

Уже з 23 червня в СРСР була оголошена мобілізація військовозобов'язаних 14 віків (1905-1918 років народження) у 14 військових округах з 17.

В Україні День скорботи і вшанування пам'яті жертв встановлено напередодні 60-ї річниці початку Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років згідно з указом президента України "Про День скорботи і вшанування пам'яті жертв війни в Україні" від 17 листопада 2000 року №1245/2000.

За приблизними підрахунками, війна забрала життя кожного п'ятого українця.

Нагадаємо, 9 квітня 2015 р. Верховна Рада України визначила 8 травня Днем пам'яті і примирення жертв Другої світової війни. Таким чином тепер день пам'яті і примирення українці відзначають одночасно з більшістю країн Європи і союзників.

"Ухвалення проекту закону сприятиме консолідації українського народу, належного увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні та вшанування її жертв, а також відновлення та збереження національної пам'яті Українського народу про Другу світову війну 1939-1941 рр.", - йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Офіційні новини | Переглядів: 861 | Додав: adminA | Теги: память загиблих, україна, кличко, Яценюк, Друга світова війна, Порошенко | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]