Чт, 2024-04-18, 21:33
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:42
Пам’ятники імператриці катерині II і суворову в Одесі демонтують: рішення влади міста
Інші останні Новини з регіонів України

Одеська міськрада вирішила демонтувати пам'ятник "Засновникам Одеси", центральною фігурою якого є статуя імператриці катерини II та російському полководцю олександру суворову.

Відповідні рішення депутати ухвалили сьогодні, 30 листопада. Згідно з рішенням, статую імператриці демонтують та передадуть Одеському художньому музею.

Крім того, у рішенні йдеться про чотири інші скульптури монумента "Засновникам Одеси", які є музейними предметами державної частини Музейного фонду України та перебувають на обліку комунальної установи "Одеський муніципальний музей особистих колекцій ім. О. В. Блещунова".

Чотири фігури композиції теж демонтують та передадуть до муніципального музею особистих колекцій ім. Блещунова.

У майбутньому планується, що скульптурну композицію, яка наразі розташована на катерининській площі, перенесуть до спеціальної тематичної зони, облаштованої у парку ім. Савицького, який в минулому називався ім. ленінського комсомолу. Мер Одеси Геннадій Труханов повідомив, що там створять парк радянського та імперського минулого.

Крім того, згідно з рішенням, монумент, який встановлено на початку проспекту Добровольського в Суворовському районі Одеси, демонтують та передадуть Одеському художньому музею.

Довідка. Пам’ятник російському полководцю олександру суворову відкрили в Одесі у 2012 році. Його встановили у Суворовському районі біля дитячого оздоровчого комплексу "Молода гвардія".

У 2007 році в Одесі провели комплексну реставрацію катерининської площі, в рамках якої встановили пам'ятник "Засновникам Одеси" – копію оригіналу, демонтованого більшовиками у 1925 році. Пам'ятник є композицією, центральною фігурою якого є російська імператриця катерина II. Її оточують сателіти (невеликі статуї) – григорій потьомкін, платон зубов, йосип дерібас та франц де волан. Через цей монумент в Одесі неодноразово виникали скандали, оскільки частина городян вимагала його демонтувати.

Питання про знесення пам'ятника "Засновникам Одеси"

20 жовтня в Одесі завершено електронне опитування щодо вирішення долі пам'ятника "Засновникам Одеси", центральною фігурою якого є статуя імператриці катерини II. Найбільша кількість жителів Одеси, які прийняли участь у голосуванні, підтримали демонтаж монумента.

24 листопада виконком Одеської міської ради підтримав демонтаж та перенесення пам'ятника "Засновникам Одеси". Виконком пропонував, щоб центральну фігуру передали на тимчасове зберігання комунальному підприємству "Спеціалізоване підприємство комунально-побутового обслуговування", що відповідає за цвинтарі.

До цього зазначену пам'ятку невідомі неодноразово обливали червоною фарбою. Також біля постаменту проводили акції із вимогою його знести.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини з регіонів України | Переглядів: 449 | Додав: adminA | Теги: пам’ятники імператриці катерині II , Одеса, демонтаж | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]