Вт, 2024-04-16, 22:41
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:53
Парубій - нічиє "біснування" не завадить ухваленню закону про мову
Інші останні Політичні новини

Нічиє "біснування" не завадить ухваленню закону про мову - Парубій

Верховна Рада докладе всіх зусиль для ухвалення законопроекту "Про забезпечення функціонування української мови як державної" - попри спротив опозиційних сил.

Про це заявив Андрій Парубій на засіданні Погоджувальної ради у відповідь на заклик заступника голови фракції "Опозиційного блоку" Олександра Вілкула зняти документ із розгляду, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Біснуються якраз ті, хто протягом століть знищував українську ідентичність, хто протягом століть валуєвськими указами русифіковував Україну і Київ, і всю нашу державу протягом Радянського Союзу, і тому тепер у вас така велика ненависть і злість.

Я хочу повідомити, що так само, як були прийняті декомунізація, закони про освіту, про квоти, про церкву, коли ви біснувалися - так само буде прийнято і закон про українську мову. Це обов’язок українського парламенту. І ні ваше біснування, ні ваша ненависть не зупинять ані мене, ані український парламент", - заявив голова Верховної Ради.

Він наголосив, що йдеться про "фундаментальні" рішення, необхідні для розвитку держави.

"Хочу сказати таку непопулярну річ: через рік ніхто не буде пам’ятати, які були тарифи весною цього року, але ті речі, які ми приймаємо - це речі фундаментальні для розвитку майбутнього нашої держави", - сказав Парубій.

Цю заяву присутні зустріли оплесками.

Перед цим заступник голови фракції "Опозиційний блок" Олександр Вілкул вимагав зняти "мовний" законопроект з розгляду, а також закликав депутатів "голосувати проти узаконення цього печерного націоналізму".

За словами Вілкула, цього тижня він планує звернутися до послів європейських держав, депутатів Європарламенту і керівників сусідніх країн (зокрема Польщі, Угорщини, Румунії та Словаччини) з проханням "дати максимально можливу з дипломатичної точки зору оцінку мовних ініціатив влади і законопроекту, який вона хоче провести через парламент".

Як повідомлялося, законопроект № 5670-д "Про забезпечення функціонування української мови як державної" у першому читанні був ухвалений 4 жовтня 2018 року. Документ передбачає створення Національної комісії зі стандартів державної мови та запровадження посади уповноваженого із захисту державної мови.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 880 | Додав: adminA | Теги: нічиє біснування, Парубій, ухвалення закону про мову | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]