Пт, 2024-04-19, 13:29
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:32
Перед "Нафтогазом" маячить штраф від 2,7 до 5,7 млрд дол
Інші останні Економічні новини
Претензії російського монополіста "Газпром" до НАК "Нафтогаз України", за попередніми розрахунками експертів, в 2012 році можуть досягти 2,7 млрд дол в разі, якщо "Нафтогаз" імпортує лише 27 млрд куб м, а не 33,28 млрд куб м .

Недобір може скласти 6,28 млрд куб м газу від допустимої мінімальної кількості газу за умовами чинного контракту, пишуть президент Укрінюрколегії Данило Курдельчук і партнер "Грант Торнтон Україна" Олександр Малиновський у суботу, 24 листопада, в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Що стосується можливих штрафів за недобір вже в наступному, 2013 році, то при скороченні імпорту газу до 24,5 млрд куб м (про що недавно оголосив міністр палива та енергетики Юрій Бойко), штраф може скласти близько 3,8 млрд дол (при недоборі в 8,78 млрд куб м), відзначають юристи.

Великі позовні претензії "Газпром" зможе пред'явити "Нафтогазу", якщо буде імпортовано тільки 20 млрд куб м (такого розвитку подій не виключив заступник голови правління "Нафтогазу" Вадим Чупрун). У такому разі штраф загрожує в розмірі близько 5,7 млрд дол.

Сума можливого штрафу розрахована, виходячи з ціни 430 дол за 1 тис куб м газу.

Якщо такі плани (скорочення імпорту російського газу - ред.) будуть втілені в життя, то очевидно, що "Газпром" пред'явить "Нафтогазу" претензії по оплаті невідібраного в 2013 році обсягу газу згідно з положенням "бери або плати" контракту (якщо тільки "Нафтогаз" і "Газпром" за взаємною згодою не врегулюють питання, пов'язані зі зменшенням обсягу відбору газу), резюмують юристи.

Раніше в п'ятницю, 23 листопада, президент України Віктор Янукович повідомив, що Україна в умовах цінового тиску вимушена скорочувати закупівлі російського газу і в 2013 році має намір придбати 18 млрд куб м.

"У нас єдиний важіль впливу на ситуацію - і далі скорочувати обсяги закупівлі російського газу. Якщо цінова політика Росії зміниться в кращу для нас сторону, ми поступово зможемо відновити обсяги закупівлі газу. В іншому випадку - будемо і далі йти по шляху зниження обсягів закупівлі та пошуку більш вигідних альтернативних джерел поставок газу", - підкреслив глава держави під час зустрічі з головою правління міжнародної інформаційної групи Интерфакс Михайлом Комісаром і генеральним директором інформагентства Інтерфакс-Україна Олександром Мартиненком.

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Бойко раніше повідомив, що Національна акціонерна компанія (НАК) "Нафтогаз України" у 2012 році закупить 26 млрд куб м газу у російського "Газпрому", а в 2013 році скоротить закупівлі до 20 млрд куб м.

За даними Державної служби статистики, в цілому імпорт російського газу в Україну в 2011 році склав 40 млрд куб м, його вартість - 12 млрд дол 361,172 млн.

Прогнозний баланс надходження і розподілу природного газу на 2012 рік передбачає імпорт "Нафтогазом України" 27 млрд куб м газу, а також підконтрольної бізнесменові Дмитру Фірташу Ostchem Holding Limited (Кіпр) - 8,124 млрд куб м.

Раніше повідомлялося, що за 9 місяців 2012 року Україна скоротила транзит російського газу майже на 20%.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 975 | Додав: adminA | Теги: 7 до 5, Нафтогазом, 7 млрд дол, штраф | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]