Чт, 2024-03-28, 10:14
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:23
Перша "розумна вулиця" з тривожними кнопками і сонячними батареями з'явиться у Києві
Інші останні Столичні новини - новини Києва

У Києві з'явиться перша в Україні "розумна вулиця". Модернізувати за останнім словом техніки мають намір вулицю Мельникова в Шевченківському районі. Тут з'являться сучасні світлофори, нова дорожня розмітка, тривожні кнопки, датчики для незрячих, лавочки і зупинки із сонячними батареями, електрозаправки. Закінчити всі роботи планують навесні наступного року, повідомляє Сегодня.

За словами Ярослави Бойко, співкоординатора ініціативи Kyiv Smart City, вулицю Мельникова було обрано з низки причин. "Тут є школа, лікарня, станція метро, ​​переходи, громадський транспорт. Це одна з важливих доріг міста з масштабним трафіком. Таким чином ми зможемо залучити до проекту велику кількість людей і продемонструвати зручність і перевагу нових технологій, а також оптимізації інфраструктури", - зазначила Бойко.

Планується повністю перебудувати дорожні комунікації на Мельникова: встановити світлофори, що запобігають утворенню заторів, ліхтарі на сонячних батареях, пішохідний перехід зі світловідбивачами і звуковими датчиками для сліпих. Уздовж магістралі з'являться велодоріжки, електрозаправки і "розумні зупинки" на сонячних батареях, світлодіодні лампи на ліхтарях, тривожні кнопки для виклику поліції, відеоспостереження, підзарядка для мобільних.

Безбар'єрним і безпечним стане підземний перехід біля метро "Лук'янівська". Його пропонують обладнати підйомниками для інвалідів та мам з колясками, хорошим освітленням та інформаційними табло з навігацією.

Кардинально зміниться і парк ім. Котляревського. Тут з'являться ліхтарі з Wi-Fi, камерами відеоспостереження, тривожні кнопки за викликом поліції, підзарядки для мобільних телефонів, урни для собачих відходів і урни для роздільного збору сміття, пандуси для інвалідів, велопарковки та велопрокат, скейт-парк і дві ігрових майданчики для дітей. Пам'ятник Котляревському відреставрують, а поруч облаштують новий фонтан, хоч у сквері вже один є.

Все буде обговорюватися з місцевими жителями. "У жовтні почнемо проводити соцопитування, щоб зрозуміти, які інноваційні рішення, на думку городян, потрібно впроваджувати в першу чергу", - пояснює Бойко.

Що ж стосується фінансів, то інвесторами виступлять компанії, охочі протестувати своє обладнання на "розумної вулиці". "Кількість компаній, які зацікавлені стати партнерами проекту, весь час зростає", - запевняють у Kyiv Smart City. Міська влада має намір всіляко підтримувати створення "розумних зон" у місті. "Будемо активно впроваджувати технологічні рішення, а жителі зможуть отримати якісний сервіс і протестувати технології на практиці", - повідомили в КМДА.

Тим часом вже є зміни і в центрі міста. У вихідні, до Дня Європейського тижня мобільності, пішохідним став Бессарабський провулок (відрізок проїзної частини між ринком і ТЦ). Як пояснюють міська влада, якщо ініціатива припаде до душі киянам, то перекривати для проїзду провулок будуть у вихідні та у свята. Але поки що думки городян про пішохідну Бессарабку різняться.

"Прекрасна ініціатива. В околицях Бессарабського ринку пішоходу важко пересуватися по запаркованих тротуарах. Перекриття хоча б у вихідні дозволить вільно пройти дорогу, не спускаючись по три рази в підземні переходи. Це дуже важко для мам з маленькими дітьми і літніх людей", - пише киянин Ігор Тищенко. "Не можна переривати основні транспортні артерії столиці. Ті, хто хоче гуляти, нехай їдуть в парки, ботсад або на набережну", - обурюється Ігор Грачов.

Раніше в Києві на Хрещатику встановили першу лавочку на сонячній батареї з підзарядкою для смартфонів, а також відкрили першу автономну розумну зупинку, яка обладнана сонячними батареями.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Столичні новини - новини Києва | Переглядів: 749 | Додав: adminA | Теги: розумна вулиця, Київ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]