Ср, 2024-04-24, 17:18
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:53
Підтримують Україну на шляху до ЄС і НАТО Чехія і Словаччина
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Президенти Чехії та Словаччини підписали спільну з Володимиром Зеленським декларацію про підтримку європейської та євроатлантичної інтеграції України, засудження агресивних дій росії в Україні та посилення співпраці.

Президент Чехії Петр Павел та президентка Словаччини Зузана Чапутова під час візиту до України у п'ятницю, 28 квітня, підписали з українським лідером Володимиром Зеленським спільну декларацію про підтримку України та співробітництво між країнами.

Петр Павел оприлюднив фото підписаного документа у Twitter і зазначив, що головна ідея декларація "чітка" і полягає у "підтримці суверенного права України вирішувати власне майбутнє та обирати власні механізми безпеки".

Декларація: Україна має виключне право визначати умови переговорів з рф

Зокрема, лідери засуджують спроби росії силою змінити міжнародно визнані кордони, "що загрожує як основам миру та стабільності у Європі, так і міжнародній безпеці". Таким діям з боку рф необхідно протистояти колективно та глобально, наголошується у декларації, оприлюдненій на сайті Офісу президента України.

Лідери також наполягають, що росія має негайно, повністю та беззастережно вивести всі свої війська з міжнародно визнаної території України та зупинити на її території військові операції.

Окремо в декларації наголошується, що "Україна має виключне право визначати умови майбутніх мирних переговорів" з росією. Президенти також висловили підтримку формули миру Зеленського.

Словаччина та Чехія також задекларували свою тверду відданість притягненню до відповідальності винних у скоєнні воєнних злочинів та злочинів проти людяності в Україні та висловили підтримку створенню спецтрибуналу щодо злочину агресії проти України.

Підтримка України на шляху до ЄС та НАТО

Окрема увага у декларації приділяється підтримці Києва на шляху європейської та євроатлантичної інтеграції. Країни "визнають значний прогрес, якого Україна вже досягла у наближенні до стандартів ЄС" та готові надалі підтримувати процес вступу України до Євросоюзу на основі прогресу її реформ, йдеться у документі.

У декларації також окреслена готовність двох країн, як членів НАТО, посилити підтримку прагнення України приєднатися до НАТО, "щойно це дозволять умови". Також у декларації сторони висловили готовність сприяти процесам стосовно нових міжнародних заходів безпеки для України до її членства в НАТО.

Лідери двох країн також підтвердили взаємну зацікавленість у подальшому поглибленні співпраці у сферах економіки, торгівлі, енергетики та інфраструктури, а також науки.

Під час візиту до України Чапутова та Павел зустрілися з низкою українських високопосадовців та відвідали Київщину, що постраждала від російської окупації.

Для президентки Словаччини це другий візит в Україну за час повномасштабного вторгнення росії. Вона відвідувала Україну наприкінці травня 2022 року. Павел відвідує Україну вперше після вступу на президентський пост.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 343 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]