Чт, 2024-03-28, 17:20
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:16
Підвищення соцстандартів обіцяє Порошенко. Мінфін закладає дефіцит бюджету 3,7% ВВП - 22,4 грн/дол
Інші останні Економічні новини

Президент України Петро Порошенко заявляє про недопущення дефолту і забезпечення макрофінансової стабілізації в країні.

"В умовах руйнівного військового шоку для економіки, ми з вами, єдина команда, не допустили дефолт, забезпечили макрофінансову стабілізацію і зараз, як тільки з'явилася маленька можливість, робимо перший крок до підвищення соцстандартів", - сказав Порошенко під час розширеного засідання Кабінету міністрів на вівторок у Києві.

Зростання депозитів у гривні за останні місяці майже на 4% свідчить про обнадійливу тенденцію в банківській сфері, зазначає Порошенко.

"Ціною колосальних зусиль вдалося врятувати гривню і поліпшити платіжний і торговий баланси, які сьогодні вже позитивні, забезпечити зараз зростання депозитів у гривні майже на 4%, що є свідченням обнадійливих тенденцій у банківській сфері", - сказав він.

За словами президента, статистичні дані останніх двох місяців дають підстави сподіватися, що "інфляція поступово піде на спад, зростання цін зупиниться і ніякої гіперінфляції, яку нам прогнозували, не буде".

Глава держави підкреслив, що важливу роль у стабілізації фінансової ситуації в Україні відіграла реструктуризація зовнішніх боргів перед приватними кредиторами.

Порошенко нагадав, що ще на початок року золотовалютні резерви країни становили 5 млрд грн, а в даний час ця цифра зросла до 13 млрд грн. Курс гривні вдалося стабілізувати на рівні 22 грн за 1 долар.

У засіданні Кабміну також бере участь голова Верховної Ради України Володимир Гройсман. На засіданні планується схвалити законопроекти про реструктуризацію зовнішнього українського боргу, а також про підвищення соціальних стандартів для населення, які потім будуть передані до Верховної Ради.

Порошенко очікує рішення Ради про підвищення на наступному тижні соцстандартів бюджетників і пенсіонерів на 13-18%

Президент України Петро Порошенко очікує, що Верховна Рада розгляне та ухвалить законопроекти, спрямовані на підвищення соцстандартів, на наступному пленарному тижні.

"У найближчі дні я планую зустрітися з представниками коаліційних фракцій на їхнє прохання і впевнений, що ми разом повинні знайти друге дихання у спільному марафоні. Вже на наступному пленарному тижні зміни до бюджету, що передбачають зростання соціальних стандартів, мають бути проголосовані", - сказав він на розширеному засіданні Кабінету міністрів у вівторок у Києві.

Президент підкреслив, що підвищення соцстандартів планується на 13-18%. "Я розумію, що підвищення соцстандартів на 13-18%, яке торкнеться 3 млн співробітників бюджетної сфери, 7,5 млн пенсіонерів і ще 1,5 млн людей, які отримують різні види допомоги, можливо, для когось не перекриває ті втрати, які зазнали люди протягом останнього року", - зазначив Порошенко.

Разом з тим, за його словами, це рішення не варто ні перебільшувати, ні применшувати. "Адже це підвищення соціальних стандартів має не тільки фінансово-економічний, а й політичний характер. Воно символізує відповідне ставлення влади, відповідальність влади до своїх обов'язків", - сказав президент.

При цьому Порошенко додав, що перші реформи в Україні вже дають свої плоди.

У свою чергу спікер українського парламенту Володимир Гройсман заявив, що Рада на наступному пленарному тижні розгляне законопроекти щодо реструктуризації боргів країни, питання безвізового режиму з ЄС, а також законопроекти, спрямовані на підвищення соцстандартів.

"На наступний пленарний тиждень буде внесено низку урядових рішень, пов'язаних з реструктуризацією боргів, підвищенням соцстандартів, безвізовим режимом, питання створення Антикорупційної прокуратури, інші важливі на сьогодні для країни питання", - сказав спікер.

У зв'язку з такими планами Гройсман закликав членів уряду в найкоротші терміни передати в парламент всі відсутні документи, "для того щоб ми могли якісно спланувати наступний пленарний тиждень, щоб ви могли ясно донести свою позицію як до керівників парламентських фракцій, так і взяти участь у роботі комітетів".

Мінфін закладає дефіцит бюджету 2016 року на рівні 3,7% ВВП, курс гривні - 22,4 грн/дол

Міністерство фінансів закладає дефіцит бюджету 2016 року на рівні 3,7% ВВП і курс гривні на рівні 22,4 грн/дол., повідомила міністр фінансів Наталія Яресько журналістам перед засіданням уряду у вівторок.

"3,7%, курс - 22,4 грн/дол.", - відповіла вона на запитання журналістів.

За словами міністра фінансів, показники дефіциту бюджету, а також курсу гривні узгоджені з Міжнародним валютним фондом і будуть основою макрофінансової стабільності та економічного зростання в наступному році.

За словами Яресько, наступний транш Міжнародного валютного фонду, термін отримання якого буде встановлено після другого перегляду програми співпраці України з Фондом, буде повністю використано на поповнення золотовалютних резервів і не піде на фіскальні потреби уряду.

"Повністю на поповнення резервів", - відповіла вона на питання журналістів про цільове призначення наступного траншу МВФ.

За словами міністра фінансів, українська сторона не порушуватиме питання збільшення розміру третього траншу чи об`єднання кількох наступних траншів в один.

"Ні, не будемо", - наголосила вона, відповідаючи на запитання щодо цього.

Програма Міжнародного валютного фонду для України передбачає зниження дефіциту державного бюджету, включаючи НАК "Нафтогаз України", до 2,2% ВВП до 2020 року.

На кінець 2015 року дефіцит передбачається на рівні 4,2% ВВП, на кінець 2016 року – 3,7% ВВП, 2017 року – 2,1% ВВП, 2018 р. – 2,6%, 2019 р. – 2,4%.

З урахуванням дефіциту НАК "Нафтогаз України", показник бюджетного дефіциту на ці дати очікується на рівні 7,4%, 3,9%, 3,1%, 2,6%, 2,4%.

МВФ до кінця 2015 року допускає зниження курсу гривні до 23,5 грн за долар, хоча прогнозний курс встановлений на рівні 22 грн за долар.

При цьому прогнозний курс на 2016 рік становить 22,7 грн за долар, а далі курс буде поступово зростати в середньому на 0,5 грн щорічно – до 25,5 грн за долар за підсумками 2020 року.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 876 | Додав: adminA | Теги: 7% ВВП, Мінфін, 4 грн/дол, 22, дефіцит бюджету 3, Порошенко, соцстандарти | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]