Чт, 2024-03-28, 23:44
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:18
Після 14 років ув'язнення Лазаренко виходить на волю - повернення блудного сина, - преса
Інші останні Іноземна преса про Україну
Минулу ніч один з найскандальніших керівників українського уряду Павло Лазаренко "провів на валізах" в очікуванні звільнення. Восени 1998 року, відразу після того, як Генпрокуратура України порушила кримінальну справу проти нього за розкрадання державного майна в особливо великих розмірах, на одній з прес-конференцій Павло Іванович заявив, що він не святий. За кілька місяців після цього - у лютому 1999-го - він втік з України, але опинився в американській в'язниці.

Доля розпорядилася так, що нині майже повністю сивий 60-річний Павло Лазаренко виходить на волю саме 1 листопада 2012 року - в День всіх святих за католицькою традицією. На сайті Федерального бюро в'язниць США в загальному списку ув'язнених напроти імені Pavel Lazarenko значиться саме ця дата звільнення. Невідомий точний час виходу Павла Івановича за ворота федеральної в'язниці Terminal Island в Лос-Лос-Анджелесі (Каліфорнія). Слід враховувати, що різниця в часі між градом Кия і містом ангелів становить дев'ять годин. Отже, якщо в Києві - дев'ята ранку, то в Лос-Анджелесі ще північ.

Дитя корупції

Цей чоловік мав усі шанси стати третім президентом України, проте через жадібність втратив майже все. Згідно з рейтингом найбільших корупціонерів світу, складеному в 2008 році Світовим банком за спільною програмою з ООН "Повернення вкрадених активів", Павло Лазаренко потрапив до десятки найкорумпованіших діячів світу. Але за ці роки в Україні вже давно розтягнули його майно і бізнес-імперію інші ласі до здобичі "хижаки". Тому він виглядає школярем порівняно з нинішніми українськими корумпованими чиновниками, жоден з яких так і не сів у в'язницю. Тоді як Лазаренко "відмотав" чотирнадцять: п'ять років під справжнім домашнім арештом, вісім - у в'язниці, а кілька місяців - взагалі в одиночній спецкамері.

Зараз він виходить на волю, не маючи жодного впливу і матеріальної підтримки, тим більше що навіть колишні соратники Петро Кириченко і Олексій Дитятковський відмовилися від нього і свідчили проти нього в американському суді. Хіба що він може сподіватися на арештовані рахунки на суму 280 млн доларів, на які також претендують уряди України і США. Звичайно, одному Лазаренку відомо про ті рахунки, які правоохоронці США, Швейцарії та України так і не змогли знайти. Але навіть з цими грошима він не увійшов би у сотню нинішніх багатіїв України. Лазаренко знадобилося б кілька років, щоб завдяки хабарам і "відкатам" нагромадити 150 млн доларів, тоді як нинішні господарі життя можуть вкрасти таку суму з бюджету за одну-дві угоди.

"Історія Павла Лазаренка показова. По-перше, це приклад того, як у демократичній країні діє принцип невідворотності покарання корупціонерів. Гроші не врятують тебе від в'язниці, а твердження про "політичне переслідування" не створюватиме враження на присяжних, - пише журналіст видання "Українська правда" Сергій Лещенко, якому без проблем надали матеріали справи Лазаренка в суді Північного округу Каліфорнії (про таку відвертість суду в Україні можна тільки мріяти). - Зрештою, це історія того, як розумний і крутий, але жадібний і брехливий чоловік вбив своє життя в гонитві за наживою. Якби зараз йому запропонували вибирати - 14 років на волі чи 140 мільйонів після відбуття покарання - не факт, що він зробив би вибір на користь грошей".

Куди податися?

В'язня Лазаренка, якого в лихі 90-ті в Україні в певних колах називали "Пашка-бульдозер", почали готувати до звільнення заздалегідь. Ще 4 серпня його перевели до федеральної в'язниці Terminal Island у Каліфорнії з низьким режимом безпеки, яка розташована в курортній зоні - на острові в гирлі затоки Лос-Анджелеса. Вікна багатьох будівель виходять на море, на території самої в'язниці є великі поля для гри у волейбол і баскетбол.

Тут з Лазаренком, як і з іншими в'язнями, в обов'язковому режимі працюють психологи, які повинні підготувати засуджених до життя на волі. У всьому іншому ув'язнені такої тюрми де-факто полишені на самих себе: спостерігачі стежать за ними тільки через систему відеоспостереження. Тому Лазаренко міг часто зустрічатися з родичами, користуватися телефоном та надсилати електронні листи.

Звичайно, Павло Іванович неодноразово заявляв, що після виходу на волю відразу повернеться в Україну. Але одна справа говорити, а інше - знати, що тебе відразу заарештують. Адже в Україні проти нього порушено низку кримінальних справ, зокрема і ті, які розслідують проти колишнього соратника Павла Івановича - Юлії Тимошенко. Тому адвокати Лазаренка кажуть, що він, найпевніше, спробує залишитися в США, у країні, міграційне законодавство якої порушив. Тому що тут у нього є нерухомість, тут живе нова родина - молода дружина Оксана Цикова з дітьми.

Проситиме Лазаренко політичного притулку чи буде шукати інших шляхів отримання громадянства, побачимо вже невдовзі. Адже після звільнення він залишається під юрисдикцією суду Північного округу Каліфорнії і буде обмежений у пересуванні. Згідно з рішенням суду, Лазаренко ще два роки буде перебувати під наглядом співробітників служби апробації (відсьогодні повинен протягом трьох діб стати на облік у службі) і за цей час не має права вчинити новий злочин. Йому також заборонено мати зброю і наказано сприяти здачі аналізів ДНК. Правда, все це залежить від того, чи буде Лазаренка депортовано з США, адже суд попередив його три роки тому, що це цілком можливо.

Шанс звільнитися десять років тому

Коли 19 лютого 1999-го літак з Павлом Лазаренком на борту приземлився в аеропорту імені Джона Кеннеді в Нью-Йорку, його затримали за стандартною процедурою, оскільки він попросив політичного притулку в Сполучених Штатах (мовляв, в Україні його хотів знищити як політичного суперника президент Леонід Кучма). Але тоді він рятувався ще й від судового процесу у Швейцарії (за два місяці до того екс-прем'єра затримали в Базелі, де офіційно звинуватили у відмиванні коштів). Тому у квітні 1999 року Швейцарія видала ордер на екстрадицію Лазаренка. Після цього каліфорнійська прокуратура виступила проти звільнення українського втікача, і він провів у в'язниці більше чотирьох років, поки арешт не змінили на домашній.

У 2000 році Феміда Швейцарії, допитавши Лазаренка в США, засудила його до півтора року ув'язнення, в цей термін був зарахований його арешт у США, а також йому було заборонено в'їзд до Швейцарії протягом п'яти років. Крім того, Лазаренко повинен був заплатити компенсацію кантону Женеви у сумі близько 10,7 млн франків. Окремим рішенням було ухвалено знищити панамський паспорт Лазаренка, з яким він у свій час приїжджав до Швейцарії.

Цікаво, що в 2002 році Лазаренко був дуже близький до звільнення, якщо б уклав угоду зі слідством про визнання своєї провини. За угодою, він протягом 96 годин повинен був покинути США і зобов'язувався знайти і назвати країну, яка погоджувалася б взяти на свою територію. Але Держдепартамент США виступив проти передачі Лазаренка третій країні - він переконав цю країну відкликати пропозицію про прийняття в себе Лазаренка. Назва цієї країни досі невідома громадськості.

Від "одинака до домашнього арешту"

17 серпня 2000 року Павла Лазаренка перевели в одиночну камеру, тому що американське Бюро в'язниць отримало інформацію від ФБР, що існує загроза життю Лазаренка. Тут він провів півтора місяця. Але після повернення в загальну камеру його життя у в'язниці стало просто нестерпним. Свідки у його справі були розкидані по різних континентах, а під час допитів Лазаренко повинен був бути присутнім у режимі телефонної конференції. Через різницю в часі Павло Іванович брав участь у допитах свідків з Європи вночі, тоді як у в'язниці заборонено спати вдень.

Як скаржилися адвокати у клопотанні про звільнення свого клієнта, в окремі моменти він жив без сну 43 години і до конференц-залу йшов, ніби у трансі. Коли адвокати потрапили всередину, вони побачили, що Лазаренко опустив голову на руки, які лежали на столі. Він виглядав жахливо. А далі чоловік, при згадці прізвища якого колись в Україні переходили на шепіт, не витримав і заснув... просто на підлозі!

Через це 14 травня 2003 року суд виявив гуманність і змінив українському підслідному запобіжний захід: Лазаренка помістили під домашній арешт у квартирі, розташованій на півдорозі до суду, а не в його приватному маєтку в Новато (цю віллу раніше орендував голлівудський актор Едді Мерфі). Палац Лазаренка не підходив через віддаленість від центру Сан-Франциско і неможливість контролювати обвинуваченого. Йому одягли браслет на ногу - для електронного моніторингу. Крім того, він мав щиросердно розповісти про свої грошові активи, що повинно було стати базою угоди про його звільнення. Діти в'язня мали право відвідувати батька чотири рази на тиждень, кожне побачення не більше години.

На квартирі в рожевому будинку, що в емігрантському районі Річмонд у Сан-Франциско, де проживають в основному азіати, Павло Лазаренко провів під домашнім арештом понад п'яти років, до жовтня 2008 року. Чоловік, якого боялися не менше, ніж сьогоднішнього президента Віктора Януковича, тулився в умовах, які не назвеш інакше, ніж принизливими, - при тому, що тоді простоював порожнім маєток Лазаренка. Екс-прем'єру було дозволено відвідувати богослужіння напередодні Різдва та Пасхи. Наприкінці 2007 року йому пом'якшили умови: дозволили залишати будинок протягом шести годин на тиждень - лише вдень і лише по понеділках, середах і п'ятницях. Лазаренка зобов'язали вести журнал про свої виходи. У ньому Лазаренко повідомляв, що ходить в супермаркет Safeway, розташований за кілька кварталів, щоб купити продукти. Крім цього, Лазаренку дозволялося залишати будинок сім днів на тиждень з 4-ї до 5-ї дня для фізичних вправ на задньому дворі.

Але в листопаді 2008 року суд видав наказ про повернення Лазаренка у в'язницю. Головною причиною стало те, що Лазаренко, на думку судді, "не надав доказів того, що він не втече". Крім цього, він не переказав жодних активів як заставу. У разі втечі Лазаренко обіцяв розплатитися своїми активами в розмірі 86 мільйонів на Антигуа і 150 мільйонів на острові Гернсі. Але він заявив, що ці кошти "зараз за межами можливості зняття" і "за межами досяжності нашого уряду". Крім того, зазначив суддя, "Лазаренко не був відкритий в питанні своїх загальних статків".

Через рік Апеляційний суд виніс остаточний вердикт Лазаренку - 97 місяців в'язниці, відмовившись зараховувати домашній арешт у цей термін. А також штраф - 9 млн доларів і компенсацію за відмивання коштів - майже 22,9 млн доларів, включаючи вартість вілли в Новато, яка не була конфіскована, пише Іван Бойко у статті ""Птах гнізда Дніпропетрова" вилітає з клітки" у газеті "Україна молода".

Як розповів один з адвокатів Лазаренка, Віктор Чевгуз, колишній прем'єр після в'язниці приїде у свій американський маєток, де до сьогодні ніхто не жив.

"Буде, звичайно, зі своєю дружиною Оксаною і двома їхніми спільними дітьми. Вони його дуже чекають. Перше, з чим йому належить визначитися, то це з місцем проживання. Після цього вже і буде вирішувати, чим займеться", - сказав Чевгуз.

Захисники Лазаренка не виключають, що їхній клієнт залишиться під наглядом американських правоохоронців навіть після звільнення через те, що поки питання його місця проживання - в підвішеному стані.

"Він сказав, що повернеться в Україну, але в США його чекають ще деякі юридичні процедури. Можливо, що дата повернення стане відома вже днями", - сказала нам інший адвокат Лазаренка Марина Довгопола.

Чекають Павла Лазаренка і його батьки в селі Карпівка на Дніпропетровщині.

"Чекаємо, - важко зітхаючи сказав його батько 87-літній Іван Трифонович. - Як приїде, будемо зустрічати. Не пускати б його більше в політику, та він не послухає..."

А ось київські однопартійці Лазаренка з об'єднання "Громада" відверто висловились, що сьогодні на честь звільнення свого начальника обов'язково піднімуть чарки і вип'ють за його здоров'я.

"Чекаємо з нетерпінням багато років, для нас це велика радість, тому піднімемо за його здоров'я по 100 грамів! Є люди, які залишилися йому вірні, - сказав перший заступник голови "Громади" Юрій Філяк. - Ми розуміємо, що він не білий і пухнастий, але це не применшує його величі і харизматичності. Наприклад, він поручивсь під час свого прем'єрства, що грошова реформа буде проведена успішно, і зробив це. Зараз він дійсно хоче повернутися в Україну - він довго не бачив рідних. Він продовжує керувати партією в Україні, ми пишаємося ним, хочемо, щоб вище керівництво України дозволило йому повернутися".

За словами Філяка, Лазаренко для багатьох підлеглих залишається начальником.

"Ми з ним спілкувалися по телефону тиждень тому - говорили про партійні справи, він питав, скільки зараз у Києві коштує хліб, цукор, інші продукти. В душі він залишається прем'єр-міністром, тому що дуже вимогливий, ставить завдання і запитує про виконання. Якщо завдання не зроблено - може покартати", пише Ігор Сєров у статті "Лазаренко поцікавився, скільки коштує в Києві зараз хліб" у газеті "Сегодня".

Філяк не впевнений, що Лазаренко отримає змогу відразу вільно переміщатися по Штатах.

"Але навряд чи залишиться у в'язниці, він хоче вийти з неї відразу ж. Подзвоню, як тільки з'явиться така можливість. Хочу сказати, що він не зламався. Так, у нього були прорахунки. Прорахувався, підбираючи друзів, які зрадили його, як тільки настали важкі часи. Але він залишився тим самим Лазаренком. Така людина, збагачена політичним і людським досвідом, тут, в Україні, неодмінно стане в пригоді, - переконаний Філяк. - Умови, звичайно, не найприємніші. Але буде зроблено все, щоб вище керівництво держави надало йому можливість безперешкодно повернутися на батьківщину. Думаю, Павло Іванович, коли вийде на свободу, і сам отримає можливість звернутися до української влади по телефону і... іншими способами. До речі, він любить спорт, баскетбол. І навіть колись говорив, що після повернення в Україну візьме під опіку одну з баскетбольних команд Дніпропетровської області, щоб підняти її на рівень американських команд", пише Тарас Козуб у статті "Лазаренко вийшов на волю" у газеті "Комсомольская правда в Украине".

У ГПУ кажуть, що претензії у відомства до екс-прем'єра як були, так і залишилися. І варто Лазаренку ступити на українську землю, як його арештують. Адвокати екс-прем'єра уточнюють, що в Україні слідчі йому інкримінують близько 50 кримінальних епізодів: дачу хабара, привласнення коштів і зловживання становищем.

Колишній однопартієць Лазаренка - архітектор, професор і екс-депутат Лариса Скорик вважає, що Лазаренко - жертва своїх товаришів.

"Ми з ним знайомі дуже давно, відтоді, коли він ще був гірничим інженером, а я починала кар'єру в Донбасі. Тоді газети про нього писали як про новатора. Потім ми з ним перетнулися в парламенті і відразу ж подружилися, тому що знайшли спільну мову. Будучи на посту віце-прем’єра, він приходив на роботу до 8-ї ранку і тільки об 11-й вечора йшов додому. Він трудоголік. На шахті ім. Засядька створив комуністичний рай. Про нього ходили легенди. Він жертва своїх товаришів. Вони його уграли. Чому вони, надто ж партія "Батьківщина", так старалися, щоб Лазаренко не повернувся? Якщо б він повернувся, Тимошенко б цьому дуже не зраділа. Тепер вже один відсидів, друга - сидить. Олександр Турчинов точно так само "зрадіє" його приїзду.

"Я дуже швидко зрозуміла, що "Громада" не має до опозиції ніякого стосунку, особливо після того, як партія перейшла в руки Тимошенко з товаришами, - розповідає Скорик. - Я ще тоді, в 1999 році, Павлу Івановичу заявила прямо: на моє глибоке переконання, його назвуть злочинцем, а вони будуть керувати тим, що залишиться. Я бачила - вони вирішили забрати все дощенту. Коли я йому це повідомила в його офісі в Києві на вулиці Круглоуніверситетській, він був дуже здивований. Нервово смикав партійний прапорець, підходив до вікна. Нарешті сказав мені: "Ларисо Павлівно, давайте повернемося до цієї розмови пізніше". На що я йому відповіла: "Ми до цього питання не повернемося, тому що буде пізно". Я не вірю, що тепер йому можна відродити партію, тому що під управлінням комсомольця-баптиста вона пішла на задвірки політики і її важко назвати повноцінною політичною силою. Якщо Лазаренко захоче щось організовувати і буде мати на це час і сили, нехай придумає щось інше".

"Лазаренко не безгрішний. Але на тлі тієї злочинності, яка прийшла до влади в 2004 році, він був ангелом, - вважає Лариса Скорик. - Я дуже добре пам'ятаю часи, коли він був губернатором Дніпропетровської області. Ще за СРСР він був автором такого винаходу, як сімейний підряд. Це був економічний прорив, який давав можливість людям нормально заробляти. Закінчилося все тим, що з Москви приїхала комісія і побачила, що придумав комуніст Лазаренко, і це на корені зарубала. Проблема Лазаренка в тому, що він зв'язався не з тими людьми", пише Людмила Полях у статті "Колишній член "Громади" Лариса Скорик - про Лазаренка, сімейний підряд та небезпечних партнерів" у газеті "Известия в Украине".


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Іноземна преса про Україну | Переглядів: 1030 | Додав: adminA | Теги: Лазаренко виходить на волю | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]