Вт, 2024-04-23, 11:09
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

20:05
Пивоварський - "Шовковий шлях" може вийти в звичайний бізнес-режим вже в березні
Інші останні Економічні новини

Міністр інфраструктури Андрій Пивоварський заявляє, що новий "Шовковий шлях" може бути і економічно, і за часом руху вантажів не гіршим за шлях через Росію.

Про це він заявив, виступаючи в Верховній Раді під час Години уряду.

"Ми завершили майже 12-місячний процес зі створення альтернативних шляхів доставки українських вантажів з Центральної Азії, з Європи, в обхід Російської Федерації. Розуміючи, що в нас є неконструктивний сусід, який у будь-який момент може перестати виконувати зобов’язання, ми вимушені були шукати альтернативи", - сказав міністр.

"Таку альтернативу до Китаю та в зворотному напрямку до Європи ми знайшли. Експериментальний потяг із порту Іллічівськ до кордону між Казахстаном та Китаєм, до станції Достик, пройшов майже без технічних проблем", - зазначив він.

За його словами, рух уповільнив людський фактор і природний – був шторм у Чорному та Каспійському морі: "Замість очікуваних 12 днів поїзд дійшов до Китайського кордону за 15 днів. Але з них 3 доби – це суто людський фактор, який ми повністю можемо прибрати, 2 доби – це афект природи, шторм".

"Пройшовши цей шлях, ми чітко розуміємо, що ми можемо, ми здатні пройти цей шлях за 10 днів. Це абсолютно можливо. Альтернативний шлях через Російську Федерацію проходить 9-10 днів. Тобто, логістично час проходження "Шовкового шляху" з порту Іллічівськ через територію Грузії, Азербайджану, Казахстану до кордону з Китаєм може проходити за абсолютно той же час, що й альтернатива", - заявив Пивоварський.

"Так, є ще проблема в економіці. "Шовковий шлях" на сьогодні є трохи дорожчим за ту альтернативу, яка зараз існує", - визнав він.

"Але якщо завтра Російська Федерація заборонить транзит наших вантажів із території Бєларусі і своєї території – яким чином ми будемо доставляти вантажі до Центральної Азії, до наших історичних ринків – Грузії, Азербайджану, Казахстану та інших? Наразі у нас є альтернативний шлях", - заявив міністр.

Пивоварський сказав, що Укрзалізниці та компанії "Ліскі" поставлено завдання створити економічні умови для того, щоб економіка "Шовкового шляху" покращилася, бо "це абсолютно можливо".

"У зворотному напрямку потяг піде до кінця лютого, він повернеться до України. Буде відпрацьовано всі логістичні "вузькі місця". - зазначив він.

"І в районі 20 лютого в Баку буде підписано фінальний протокол, який врегулює всі технічні проблеми, всі "вузькі місця" – і ми зможемо сказати, що з березня даний потяг може вийти в звичайний бізнес-режим", - повідомив міністр.

Він наголосив, що керівництво Укрзалізниці та компанії "Ліскі" потрібно буде займатися маркетингом і бізнесом. "Якщо не зможуть, будемо знаходити тих, хто зможе", - сказав Пивоварський.

Як повідомлялося, урочисте відправлення вантажного поїзда з України до Китаю за маршрутом Великого Шовкового шляху в обхід Росії через Грузію, Азербайджан і Казахстан відбулося 15 січня. Всі формальності між країнами-учасницями експерименту були врегульовані протягом кількох днів, включаючи питання встановлення конкурентоспроможних пільгових тарифів на вантажоперевезення по цьому маршруту.

Зазначений маршрут було розроблено на початку січня цього року у відповідь на дії Російської Федерації, яка заборонила з 4 січня транзит українських товарів з російської території в рамках загальної політики захисту російського ринку, ухвалені Кремлем у відповідь на набуття чинності Угоди про зону вільної торгівлі між Україною і ЄС. Угода про ЗВТ набула чинності 1 січня 2016 року.

1 лютого Пивоварський повідомив, що тестовий рейс "новим Шовковим шляхом" був успішним, 1 лютого поїзд прибув на станцію Достик на кордоні Казахстану і Китаю.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 719 | Додав: adminA | Теги: Шовковий шлях, бізнес-режим, березень, Пивоварський | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]