Сб, 2024-04-27, 07:08
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:56
План модернізації культурної політики розробили у Центрі Курбаса
Інші останні Культурні новини

  У Національному центрі театрального мистецтва імені Леся Курбаса наголошують на модернізації культурної політики. Зокрема, у Центрі вже розробили план реформи, яка поєднує європейські принципи та новітній український досвід.

Про це під час прес-конференції на тему: "Модернізація культурної політики: стратегія, реформа, перспективи" в "Укрінформі" повідомила науковий співробітник НЦТМ ім. Л.Курбаса Надія Мірошниченко.

"Коли ми говоримо про реформу, нам потрібно зрозуміти, куди ми йдемо. Є два головні питання - це питання ідентичності, оригінальності, тобто ми маємо зрозуміти, в чому наша ідентичність, і друге питання - питання інтеграції української культури в європейський загальносвітовий простір", - сказала Мірошниченко.

За її словами, сьогодні необхідні нові форми та методи державного фінансування мистецьких інституцій та запровадження культурної політики як політики інституціоналізації, модернізація українського законодавства за досвідом країн Європи.

На думку Мірошниченко, сьогодні театральна галузь є найпроблемнішою зоною, яка не зазнала реформування за європейськими принципами і консервується у моделях, які застосовує тоталітарна Російська Федерація. Ліквідація важливих стратегічних напрямів, спрямованих на розвиток, - програми підтримки п'єс і перекладів, фахових видань, стажування для молоді, наукових центрів (зокрема і Центру Курбаса) є особливо загрозливою в умовах гуманітарної гібридної війни.

За її словами, необхідні державні програми підтримки незалежних театрів, фахових видань, сучасної драми і перекладів, творчої і наукової молоді, створення грантової фундації Державного агентства з розвитку театрального мистецтва (Інститут театру).

"Ми повинні запровадити культурну політику і певні пріоритети. Наприклад, відносно театрів - це може бути сучасна національна драма, нові переклади, підтримка молоді. В Україні в 10 разів менше театрів, ніж за нормами Європи. Потрібно запровадити механізми підтримки незалежних театрів", - зауважила вона.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про те, що Національна спілка театральних діячів України (НСТДУ) разом з Міністерством культури створять у 2017 році Всеукраїнський театральний фестиваль.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 819 | Додав: adminA | Теги: план модернізації культурної політи, Центр Курбаса | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]