Чт, 2024-04-18, 21:02
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:19
План розвитку валютного блоку представила Єврокомісія - загальний держборг та євробонди
Інші останні Новини Європейського Союзу
Євроокомісія подала план щодо подальшого розвитку єдиного економічного і валютного союзу (Economic and monetary union; EMU), до якого належать всі країни ЄС, за винятком Великобританії та Данії, які раніше відмовилися від намірів приєднатися до зони євро, пише "КоммерсантЪ-Украина".

На першому етапі — від півроку до півтора років — країни повинні узгодити наділення Європейського центрального банку (ЄЦБ) наглядовими повноваженнями та ініціювати механізм прямого викупу банків через ESM.

Після узгодження семирічного бюджету ЄС сторони візьмуться до створення прообразу окремого бюджету валютного блоку — фонду "інтеграції та підвищення конкурентоспроможності", кошти якого використовуватимуться для "прискорення структурних реформ". Країни зможуть розраховувати на допомогу в обмін на виконання низки умов, прописаних в окремих "контрактах" з Єврокомісією.

У середньостроковій перспективі (від 18 місяців до п'яти років) в Єврокомісії розраховують на зміну Лісабонського договору і випуск єдиних євробондів. Подібній політиці, що передбачає непряме фінансування "проблемних країн" за рахунок більш стійких економік, чинять опір Німеччина, Австрія та Нідерланди.

Передбачається тим часом створення єдиного казначейства — своєрідного міністерства фінансів на базі Єврокомісії, яке буде наділятися повноваженнями щодо контролю над збором і витратами податків.

На фінальній стадії створення EMU (через п'ять років) має бути сформований єдиний бюджет зони євро, з якого учасниці блоку за потреби зможуть отримати фіскальну підтримку. При цьому відбудеться "остаточне усуспільнення публічних боргів окремих держав".

Остаточна версія документа, яку належить узгодити з главами Європейської ради і Єврогрупи, буде обговорюватися лідерами ЄС на саміті 13-14 грудня, тоді ж сторони здійснять другу спробу затвердити семирічний європейський бюджет, який в Єврокомісії пропонували наростити до 1 трлн євро.

На грудень перенесено і наділення ЄЦБ функціями нагляду над системно-важливими і великими національними банками. Не визначені критерії віднесення банку під контроль ЄЦБ: вивчається як критерій суми активів — від 2,5 млрд до 20 млрд євро, — так і прив'язка активів до частки ВВП.

Зазначимо, нещодавно Єврокомісія погіршила прогнози зміни ВВП 27 країн єврозони на 2012 і 2013 роки. Передбачається, що ВВП регіону скоротиться на 0,4% цього року після підвищення на 1,4% в 2011 році.

Канцлер ФРН Ангела Меркель заявляла, що єврозоні буде потрібно ще як мінімум п'ять років на подолання руйнівної боргової кризи і її наслідків.

МВФ прогнозує, що світова економіка потребує не менш ніж десятиліття, щоб оговтатися від фінансової кризи, що почалася в 2008 році.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 1032 | Додав: adminA | Теги: валютного блоку, держборг та євробонди, Єврокомісія | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]