Чт, 2024-03-28, 13:00
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:55
Планують вирощувати імуностійкі фрукти та горіхи садівники Хмельниччини
Інші останні Економічні новини

Садівники Хмельниччини переконанні, що в області є всі можливості для того, аби мати високі урожаї не лише традиційних сортів. Особливо це стосується яблук, персиків, слив і горіхів.

Про це пише «Поділля-Центр».

Українські садівники, котрі вирощували яблука, зазнали чималих збитків через закриття російського ринку. Оскільки торгувати з країною-агресором не планують, хмельницькі садівники радять перепрофілювати господарства.

Садівник Віталій Бомок радить заборонити ввіз в Україну плодів із Польщі, натомість самим вирощувати нові імунні сорти яблук, які не вимагають багаторазового застосування препаратів захисту.

За органічність та натуральність виступає і голова Хмельницького клубу садівників-аматорів «Черешня» Тетяна Васільєва. Однак, за її словами, для промислових масштабів тут є певна загроза.

«Натуральне яблуко смачне, але який в нього товарний вигляд? Тож і над цим треба неабияк працювати, аби не втрапити в боргову яму. Ми підходимо дуже прагматично. Вирощуємо тільки те, що продається», ― зазначила вона.

Крім того, Владислав Бігун, садівник із Хмельниччини, довго працював над виведенням нового, продуктивного сорту волоського горіха.

«Мій особистий горіх ― "Завадинський" ― крупний, з білою та солодкою серцевиною й тонкою шкаралупою. Але він розпускається рано, значить може не здолати наших березневих заморозків, як стається з усіма відомими іноземними сортами грецьких горіхів. Тому хмельницькі селекціонери-аматори ще в пошуках», ― зазначив Бігун.

«А от щодо фундука або ж ліщини, то наші садівники радять їх вирощувати всім, хто займається промисловим садівництвом. Бо досі ліщину завозять із Грузії, Греції та інших країн, тоді як в Україні виведені чудові сорти. І авторство належить хмельничанам, які вподовж 15 років випробовували 80 сортів цього горіха та відібрали шість із них», ― додав садівник.

Розглядають садівники й перспективи вирощування персиків, слив та інших кісточкових культур, які успішно ростуть та плодоносять на Галичині.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 611 | Додав: adminA | Теги: горіхи, імуностійкі фрукти, садівники Хмельниччини | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]