Сб, 2024-04-20, 07:43
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

21:12
Почалися масові арешти мусульман в окупованому Криму
Інші останні Новини з регіонів України

В окупованому Російською Федерацією Криму почалися масові арешти мусульман.

Про це у п'ятницю 29 січня пише юрист Еміль Курбедінов на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

"Надходить інформація про масові обшуки і затриманнях в с. Кам'янське, Ленінського р-ну. Контактер Кримської контактної групи з прав людини в регіоні повідомляє про проведення обшуків і затримання саме мусульман", - пише юрист.

Інші користувачі соцмереж підтверджують його слова.

Як повідомила журналістка Ліля Буджурова у своєму Facebook, в Криму в будинки кримських татар Ідріса та Ескандер Аметова увірвалися озброєні силовики із обшуком.

"У Кам'янському Ленінського району в будинок Ідріса Аметова і Ескендера Аметова сьогодні близько 13:00 прийшли з обшуками. У всіх членів сімей відняли мобільні телефони. На всіх чоловіків відразу одягли наручники. Наручники одягали і на сусідів, які прийшли поцікавитися, що відбувається. Причину обшуку не пояснили, постанову про обшук в руки не дали. "Гості" поводилися вкрай грубо, застосовували силу по відношенню до чоловіків. Налякали дітей – в обох будинках живуть неповнолітні. У результаті агресивних дій стало погано 31-річній Едіє Аметовій, насилу вдалося умовити викликати швидку. Жінку в передінсультному стані відвезли до лікарні, де вона зараз знаходиться. Близько години тому, коли біля будинків Аметова стали збиратися люди, "гості" поїхали".

Раніше повідомлялося про те, що російські силовики підкинули екстремістську літературу в Сімферопольську мечеть. Так, за інформацією голови Духовного управління мусульман України Саїда Исмагілова, під час вчорашнього обшуку в мечеті Ісламського культурного центру (Сімферополь) російські силовики нібито знайшли "заборонену літературу", яку насправді самі ж і підкинули.

"Вчора озброєні російські силовики оточили мечеть Ісламського культурного центру в Сімферополі по вулиці Мокроусова 7, і влаштували обшук. У мечеть не впускали навіть мусульман, які прийшли на молитву. Це вже третій обшук саме в цій мечеті, влаштований російськими силовиками", - написав Ісмагілов у Facebook.

За його словами, останнім часом подібні випадки набули системного характеру, тому імами особливо ретельно перевіряють "кожен куточок, щоб ніхто нічого не підкинув". Посилаючись на імама сімферопольської мечеті, Ісмагілов стверджує, що в культовому закладі не могло бути ніякої "забороненої літератури".

Тим не менш, силовики нібито знайшли дві книги, які заборонені в РФ. Одна з них - "Книга єдинобожжя" засновника ваххабізму Мухаммада ібн Абдульваххаба, яка "дуже популярна у певних колах". Крім того, окупанти вказали на незадовільний стан комунікацій в будівлі, що, на думку Исмагілова, можна оцінювати як формальний привід для претензій. Російська адміністрація півострова, зі свого боку, заперечує факт утисків мусульманських громад у Криму і, зокрема, обшук в мечеті.

Нагадаємо, нещодавно в окупованому півострові пройшла конференція, організована Духовним управлінням мусульман Криму, з гучною назвою "Нові виклики єдності мусульманської умми Криму", в якій взяли участь муфтій Татарстану Каміль Самигуллін та інші гості з РФ. Серед озвучених на конференції тез можна відзначити найголовнішу думку, яку намагалися нам донести муфтії, мовляв, у Криму мусульмани т живуть в умовах цілковитої безпеки та користуються релігійною свободою.

У той же час у заяві Української Мусульманського Центру наголошується, що на практиці РФ - одна з найбільш ісламофобських держав на Землі, і це відомо "будь-якій людині, яка стежить за життям мусульман у Росії". "Про яку релігійну свободу в Росії кажуть муфтії, якщо Федеральний список екстремістських матеріалів регулярно поповнюється мусульманськими книгами? Причому, не стільки сучасною писаниною екстремістських організацій, скільки класичною ісламською інтелектуальною спадщиною... Про яку релігійну свободу та мир можна говорити, якщо в країні регулярно влаштовуються облави в мечетях, коли людей просто під час молитви кладуть обличчям на підлогу? Де переслідують як "терористів" членів принципово аполітичних спільнот, таких як Нурджулар або Таблігі Джамаат - які спокійно діють у всьому світі, і вважаються лікарями від екстремізму? Що за безпека може бути в державі, де за останні роки зникло безвісти близько 8000 мусульман тільки на Північному Кавказі?" - йдеться в матеріалі.

Раніше, тиждень тому, командир міжнародного миротворчого батальйону імені Джохара Дудаєва Адам Осмаєв на прес-конференції в Києві заявив, що Російська Федерація готує теракти в окупованому Криму з метою дискредитації України та створення приводу для початку повномасштабного наступу. Так, у ході підготовки і здійснення широкомасштабних провокацій офіцерами ФСБ РФ будуть проведені обшуки і затримання кримських татар, які засуджують окупацію Криму, і буде інсценовано виявлення у них забороненої літератури та інших предметів (шевронів, контактних даних тощо), які повинні прямо або побічно демонструвати нібито "екстремістський український слід" у підготовці терактів. Також у ході провокацій для більшого впливу на світове співтовариство може бути розіграна карта "Україна - "ІДІЛ"".

Зауважимо, що ще в грудні минулого року українські мусульмани виступили із заявою, в якій вони закликають не піддаватися на дезінформацію та інформаційні спекуляції російської пропаганди, що мають на меті виставити українських мусульманських добровольців прихильниками "ІДІЛ", а Україну - її поплічницею. Як зазначалося в заяві, кремлівська пропаганда впродовж тривалого часу намагається дискредитувати Україну в очах міжнародної спільноти, зображуючи патріотів і борців за свободу як "нацистів" і "карателів". А зараз РФ намагається представити українських мусульман, особливо мусульман-добровольців АТО, як союзників терористичної організації "ІДІЛ" ("Ісламська держава").

Подібні заяви не нові, оскільки Кремль намагається таким чином виправдовувати свої незаконні дії, зокрема як було із силами поміркованої сунітської опозиції в Сирії, які РФ бомбить під приводом боротьби проти "ІД". Додамо, що раніше перший заступник міністра внутрішніх справ РФ Олександр Горовий повідомляв, що в лавах "Ісламської держави" воюють кілька тисяч громадян Росії.

Зазначимо, що наразі (з 26 по 31 січня) на півострові перебуває голова місії Ради Європи в Криму Жерар Штудман. У Міністерстві закордонних справ України очікують, що його візит до Криму стане першим кроком, який примусить РФ до безумовного дотримання її міжнародних зобов'язань у сфері прав людини. 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини з регіонів України | Переглядів: 905 | Додав: adminA | Теги: масові арешти мусульман, окупований крим | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]