Пт, 2024-04-19, 14:58
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:15
Покроковий план членства України в НАТО озвучив Порошенко: Наша готовність увійти у відкриті двері залежить лише від нас самих
Інші останні Політичні новини

П'ятий президент України (2014-2019 рр.), лідер партії "Європейська солідарність" Петро Порошенко у відеозверненні оголосив покроковий план євроатлантичної інтеграції для нинішньої влади.

"Припинити руйнування антикорупційної інфраструктури, реалізувати судову реформу, поглибити секторальну інтеграцію з ЄС, відновити довіру партнерів і наполегливо працювати над отриманням ПДЧ", - сказав Порошенко у відеозверненні, оприлюдненому на сайті політсили.

Лідер партії "Європейська Солідарність" нагадав, що рівно два роки тому Верховна Рада проголосувала за безповоротність європейського та євроатлантичного курсу України.

"Час показав, що ми не помилилися. Влада змушена бодай формально дотримуватися стратегії, окресленої в Конституції. Слова, принаймні, каже правильні. Але дії часто-густо йдуть врозріз сказаному. Україна втратила темп, а наші відносини з Євросоюзом увійшли в кризу, яку вже важко приховати", - зазначив п'ятий президент.

Порошенко вважає, що перше, що треба зробити, - припинити знищення антикорупційної інфраструктури: "Гарантувати незалежність НАБУ і прозорий конкурс з обрання нового очільника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Образно кажучи, закрити на Банковій пункт прийому валіз із "Великого крадівництва".

Водночас влада має реалізувати дорожню карту судової та антикорупційної реформ, яка відповідає критеріям Євросоюзу та НАТО.

"Влада сама попросила "Велику сімку" надати цей план, але, отримавши його, діє з точністю до навпаки. І робить це за вказівкою портновської агентури в Офісі президента. "Європейська солідарність" натомість подала законопроект, за яким конкурс на посаду суддів Конституційного суду має відбуватися так само, як ми його провели при формуванні Вищого антикорупційного суду – із залученням комісії незалежних міжнародних експертів", - нагадав Порошенко.

Крім того, політик радить поглибити секторальну інтеграцію в енергетичній, цифровій, митній, шенгенській сферах. "Наявність амбітних інтеграційних проектів дозволить залучити інвестиції в Україну, створити нові робочі місця і покращити рівень життя людей", - переконаний він.

"Зміна влади у Вашингтоні відкриває для України можливості активізувати власні зусилля із наближення України до НАТО. Байден на цьому шляху точно не буде переставляти ноги Зеленському. З Планом дій щодо членства в НАТО ніхто за нами бігати не буде", - наголосив Порошенко.

За словами п'ятого президента, саме ПДЧ запускає механізм приєднання України до альянсу. "Ми свого часу планували отримання ПДЧ на 2023 рік. Чи вдасться вписати в цей графік, більшою мірою залежить від Зеленського, від спроможності української дипломатії переконати усіх західних партнерів у необхідності не озиратися на Росію", - вважає він.

Лідер "Європейської солідарності" переконаний, що необхідні кроки для зміцнення довіри з партнерами по НАТО: "такі як наприклад, розслідування зливу росіянам інформації про спецоперацію із затримання вагнерівців. Ми свого часу витратили не один рік, щоб переконати наших західних партнерів, зокрема з розвідувального товариства, що у нас секрети більше не "течуть" у Москву. А тут такий ляп, який це все перекреслює і підриває довіру", - зазначив Порошенко.

П'ятий президент порадив нинішній владі взяти за приклад досвід своєї команди, яка отримала безвіз.

"Результатом наполегливої реформаторської праці стала достойна винагорода – безвіз. Наша команда не лише підписала Угоду про асоціацію. Ми ще й виграли дипломатичну війну з Росією, яка намагалася зірвати її ратифікацію. Угода почала працювати і допомогла подолати Україні економічну кризу. Як визнали наші партнери, за п’ять років ми зробили більше для євроінтеграції, ніж до нас було зроблено за чверть століття", - наголосив лідер "Європейської солідарності".

"Наша готовність увійти у відкриті двері залежить лише від нас самих. Від того, наскільки якісно ми виконаємо власну домашню роботу", - констатував Порошенко.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 560 | Додав: adminA | Теги: план членства України, НАТО, відкриті двері, Порошенко | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]