Чт, 2024-04-25, 15:12
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

18:41
Поправку про звільнення Савченко ПАРЄ схвалила, але Росія відмовляється дотримуватися норм міжнародного права
Інші останні Новини Європейського Союзу

  Парламентська асамблея Ради Європи схвалила поправку до резолюції по Україні, в якій йдеться про необхідність звільнення народного депутата Надії Савченко, повідомляє " Європейська правда ".

Жоден з депутатів, у тому числі російські депутати, які не виступили проти, голосування профільного комітету було одноголосним - росіяни теж голосували "за".

Таким чином, формальне голосування не проводилося, норма про Савченко була затверджена автоматично. Найближчим часом на дебатах у Страсбурзі буде розглянута також норма про те, щоб вимогу про звільнення було поширене на всіх "в'язнів війни", які знаходяться у в'язницях РФ. Розгляд резолюції триває.

Нагадаємо, російська делегація неодноразово змінювала публічну позицію зі звільнення Савченка через проведення кулуарних переговорів.

РФ знову зайняла жорстку позицію щодо Савченко: до суду не відпустять

Спікер Державної думи РФ Сергій Наришкін заявив на брифінгу в Страсбурзі, що вважає неприпустимим звільнення народного депутата Надії Савченко під тиском ПАРЄ.

"Савченко підозрюється в співучасті у вбивстві російських громадян, російських журналістів. Це злочин стався ще за кілька місяців до її обрання до Верховної ради. Тому тільки у випадку, якщо суд визнає її невинність, Савченко вийде на свободу", - заявив він.

У понеділок у другій половині дня російська делегація дотримувалася іншої позиції: росіяни на комітетському засіданні проголосували за пункт резолюції ПАРЄ про необхідність звільнення Савченка, причому було оголошено, що це - загальна позиція делегації РФ.

Тим часом вже сьогодні, 27 січня, Наришкін спростував можливість такої домовленості, назвавши її "цинічним обміном". "Ніякого торгу тут бути не може. Тільки так чинить правова держава".

Перед тим представники української делегації в ПАРЄ запевнили, що налаштовані категорично проти будь-яких кулуарних домовленостей з РФ.

"Надією Савченко ми не торгуємо", - пояснив, зокрема, заступник керівника делегації Сергій Соболєв.

Захист Надії Савченко сподівається, що в середу з'явиться можливість для її звільнення

Захист української льотчиці Надії Савченко розраховує, що ПАРЄ найближчим часом доб'ється звільнення її з-під варти, оскільки вона є делегатом від України в ПАРЄ і володіє дипломатичним імунітетом, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Завтра ми розраховуємо на те, що буде поставлена фінальна крапка в долі Надії Савченко та її семимісячному ув'язненні в Росії", - сказав на прес-конференції в Страсбурзі адвокат Савченко Марк Фейгін.

На його думку, ПАРЄ має поставити питання про те, що Савченко як делегат ПАРЄ, що користується дипломатичним імунітетом, відповідно до статуту Ради Європи та генеральними угодами про привілеї та імунітет РЄ, повинна бути негайно звільнена з-під варти.

"Процедура виглядає таким чином: від імені ПАРЄ голова Анн Брассер письмово звертається до (міністру закордонних справ Росії Сергію) Лаврову до МЗС з тим, щоб звільнити делегата Савченко на підставі вищезазначених документів. МЗС відповідно до КПК РФ звертається до Слідчого комітету Росії, до його чолі (Олександру) Бастрикіну, щоб своєю постановою на підставі КПК слідчий, який веде справу, видав постанову про зміну запобіжного заходу для Савченко ", - пояснив Фейгін.

За його словами, це може зайняти 24 години.

"Захист Савченко в змозі підготувати весь пакет документів і передати їх пані Брассер для того, щоб ця процедура почалася", - заявив адвокат.

Фейгін заявив про незгоду з заявами російської сторони про те, що дипломатичний імунітет Савченко не дозволяє звільнити її з-під варти, оскільки злочини, які їй інкримінуються, були здійснені задовго до того, як вона стала депутатом Верховної Ради і делегатом в ПАРЄ. Він підкреслив, що Савченко не засуджена, і на неї поширюється презумпція невинності.

"До моменту, поки вирок щодо особи не вступив у законну силу, ця особа не вважається засудженим і визнаним винним у скоєнні того чи іншого інкримінованого діяння. До цього моменту людина користується всіма громадянськими правами в повному обсязі, в тому числі пасивним виборчим правом, яке пані Савченко було реалізовано через вибори в український парламент, який, у свою чергу, делегував її в ПАРЄ ", - зазначив адвокат.

Він також заявив, що Савченко не є громадянкою Росії, і ніякі обмеження по виборах на неї не поширюються в принципі. "Якщо б дійсно до моменту її обрання в український парламент пройшов суд, який визнав би її винною, призначив покарання, тоді б доречна була дискусія про те, чи може вона користуватися дипломатичним імунітетом, будучи делегованої в ПАРЄ, або не може", - сказав Фейгін.

"Через те, що вона користується презумпцією невинуватості, цей імунітет, що виник після її делегування в ПАРЄ, є безумовним", - додав адвокат.

За словами Фейгіна, ні в статуті Ради Європи, ні в генеральній угоді про привілеї та імунітет Ради Європи немає вказівок на те, що повинно відбуватися з особою, яка перебуває під слідством, під арештом, і які обмеження на нього як на делегата ПАРЄ поширюються.

"А оскільки регуляції стосовно таких осіб немає, то наявність арешту щодо Савченко не є перешкодою до виконання її повноважень делегата ПАРЄ", - заявив Фейгін, зазначивши, що зміна запобіжного заходу для Н.Савченко ніяк не вплине на проведення подальшого слідства і судового розгляду.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 855 | Додав: adminA | Теги: норм міжнародного права, Росія, звільнення Савченко, ПАРЄ, поправку | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]