Чт, 2024-03-28, 19:40
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:59
Порошенко скликає Воєнний кабінет. Готуються "дуже важливі рішення"
Інші останні Офіційні новини

Президент України Петро Порошенко у вівторок, 10 березня, проведе засідання Воєнного кабінету при РНБО, на якому буде ухвалено "надзвичайно важливі рішення" з метою реагування на виклики сьогодення. Про це він заявив в інтерв’ю Першому національному телеканалу.

"Я вже у вівторок збираю Воєнний кабінет. І будуть прийняті надзвичайно важливі рішення", - сказав він.

Президент висловив сподівання, що, "додатково до цього, у зв’язку з воєнною ситуацією", буде передано до Верховної Ради законопроект про запрошення миротворців. "І ми набагато укріпимо позицію щодо збереження миру, стабільності вздовж лінії зіткнення і переходу до політичного врегулювання ситуації", - додав він.

Президент вважає, що "атакувальні і наступальні дії агресора вдалося зупинити".

"Левову частину систем залпового вогню, важкої артилерії українська сторона відвела, і ми спостерігаємо, що значну частину відвели і підтримувані Росією бойовики", - сказав Порошенко.

За словами глави держави, залишилося лише одне місце, де ще є важке озброєння, - це Донецький аеропорт.

Українські силовики вже передали відповідну інформацію Спеціальній моніторинговій місії ОБСЄ.

"На жаль, поки що не допускаються представники ОБСЄ разом зі спеціальним координуючим центром, але кожного дня ми робимо наполегливі зусилля для того, щоб відвести ці останні місця", - сказав він.

В цілому, за його словами, уздовж 485-кілометрової лінії фронту, за винятком кількох ділянок, артилерійські обстріли не відбуваються, але застосовується стрілецька зброя, ручні гранатомети тощо.

"Станом на сьогоднішній день загалом загинуло 1549 військовослужбовців, з них 1232 - це Збройні сили України, 99 - це Міністерство внутрішніх справ, 132 - Національна гвардія, 63 - це є Державна прикордонна служба, 7 - це СБУ, 16 - Державна служба з надзвичайних ситуацій", - сказав Порошенко.

Окремо Порошенко розповів про втрати під час виходу з Дебальцевого.

"Під час організованого виходу з плацдарму загинуло за даними всіх служб... 19 військовослужбовців, під час виходу 135 - отримали поранення, 9 - все ще залишаються в полоні, бо, ви знаєте, ми 150 - з полону звільнили", - сказав він.

Порошенко додав, що доля 12 військовослужбовців поки ще уточнюється.

Порошенко зустрінеться з Меркель. З Путіним спілкується в телефонному режимі

Наступного тижня Порошенко відвідає Німеччину, де відбудуться зустрічі з президентом та канцлером ФРН.

"В мене буде візит до Німеччини, до Берліна, де будуть зустрічі з президентом і канцлером Німеччини", - повідомив він.

Також Порошенко зазначив, що плануються "чергові переговори по телефону у "нормандському форматі".

З його слів, всі контакти з президентом РФ Володимиром Путіним після 15 лютого відбувалися в телефонному режимі.

"Після 15 лютого спілкувалися з Путіним тричі, усі – у "нормандському форматі" (з Франсуа Олландом та Ангелою Меркель). Розмови тривають по 2 години", - заявив він.

"Коло питань – від Надії Савченко до діяльності ОБСЄ, від звільнення заручників до роботи контрольного центру на Донбасі, від реалізації Мінських угод до енергетичної безпеки і роботи з "Газпромом", коли він намагався блокувати поставки до ЄС", - додав Порошенко.

Коментуючи питання, як на ці розмови реагує Володимир Путін, Порошенко зазначив: "Він виходить зі свого розуміння інтересів Росії. Я цього розуміння не поділяю".

Довідка

Згідно з Мінськими домовленостями, з 00.00 15 лютого в зоні АТО оголошено режим припинення вогню. Проте бойовики штурмували Дебальцеве (Донецька область), заявляючи, що вважають його "своєю територією".

17 лютого російсько-терористичні війська захопили частину Дебальцевого. При цьому ватажки бойовиків блокували в'їзд групи ОБСЄ в місто, що є грубим порушенням Мінських домовленостей.

18 лютого основні сили АТО в Дебальцевому з боями прорвалися з міста. Президент України Петро Порошенко повідомив, що це була "планова і організована операція".

За даними Генштабу, втрати українських сил при виході з міста становили 19 загиблих і 135 поранених, понад 90 потрапили в полон, 82 зникли безвісти.

19 лютого сили АТО повністю покинули місто.

Після цього Рада національної безпеки і оборони ухвалила рішення про звернення до ООН і до Європейського Союзу про направлення в Україну миротворців. Також вирішено провести перегрупування армії з урахуванням нової лінії зіткнення в зоні АТО.

20 лютого бойовики повністю окупували Чорнухине (Луганська область).

21-22 лютого окупанти посилили штурм Широкиного, що біля Маріуполя. І навіть застосували проти сил АТО новий вид озброєння.

26 лютого, згідно з другим пунктом "Комплексу заходів з виконання Мінських угод", Збройні сили України почали відведення важкого озброєння від лінії розмежування на Донбасі.

Того ж таки дня заступник керівника спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Александер Гуґ повідомив, що важке озброєння відводять обидві сторони конфлікту.

При цьому директор департаменту інформаційної політики Міністерства закордонних справ України Євген Перебийніс заявив, що "поки що всі заяви, які звучать з боку так званих "ДНР "та "ЛНР" про нібито відведення, нічим не підтверджені, це тільки слова..."

7 березня українська сторона завершила чотири етапи відведення важкого озброєння при моніторингу представників ОБСЄ.

Президент України Петро Порошенко запевняє, що українські військовослужбовці готові повернути важку техніку на попередні рубежі в разі невиконання Мінських домовленостей.

У штабі АТО фіксують "ознаки підготовки ворога до подальших наступальних дій на маріупольському, артемівському і луганському напрямках".

При цьому силовики заявляють, що, незважаючи на відведення важкої артилерії, "оголяти передній край не будуть".

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Офіційні новини | Переглядів: 908 | Додав: adminA | Теги: Порошенко скликає Воєнний кабінет, дуже важливі рішення | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]