Пт, 2024-03-29, 02:26
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:46
Порошенко від саміту G7 чекає сигналу підтримки України, а вибори на Донбасі бачить тільки після виведення військ РФ
Інші останні Офіційні новини

Президент України Петро Порошенко заявляє, що очікує від саміту "Великої сімки" (G7), який відбудеться в Японії 26-27 травня, сильного сигналу на підтримку України. Про це глава держави сказав під час виступу у Національному прес-клубі Японії, пише УНІАН.

"Остання заява президента Путіна, який визнав, що йому байдуже, які там є держави і кордони... Ось чому спільні зусилля, скоординовані зусилля усієї світової спільноти є дуже важливими для України. І тому ми сподіваємося, що Японія і "Велика сімка" під час проведення саміту в Японії також надішле дуже сильний сигнал Кремлю", - наголосив Порошенко.

"Я впевнений в тому, що Україна буде на порядку денному саміту "Великої сімки", а я зустрічався з усіма лідерами країн "Великої сімки". Вони (лідери G7 – ред.) обговорювали ті ефективні інструменти, які зможуть мотивувати Росію виконувати Мінські домовленості, вивести свої війська та відновити суверенітет України над окупованими територіями. Санкції – це не мета, це інструмент", - підкреслив президент.

Порошенко наголошує, що вибори на тимчасово окупованій частині Донбасу відбудуться після виведення російських військ та озброєння. Президент заявив, що питання проведення виборів на окупованій частині Донбасу залежить від Росії.

Як зазначив президент України, затримка з проведенням виборів в окремих районах Донецької і Луганської областей відбувається через російську позицію.

"Для того щоб вибори відбулися, треба, щоб Росія вивела свої війська з території моєї країни... Що ваші солдати забули на території моєї країни? І чому вибори є важливим питанням для Росії? Донбас - це Україна, це українська територія. Там проживають українці, а я президент цієї країни, і по Конституції я повинен захищати український народ та права українців. І єдине, що ви, як Росія, можете зробити - це вивести свої війська і вивести усю зброю. Будь-ласка, зробіть це, і відразу після цього, після забезпечення безпеки, ми проведемо вільні, демократичні і безпечні вибори", - наголосив Порошенко.

Президент нагадав, що Верховна Рада у першому читанні вже прийняла закон про внесення зміни до Конституції України щодо децентралізації влади (№2217а).

"Ці конституційні зміни вступлять в силу, як тільки Україна отримає контроль над кордоном з Росією. Як тільки Росія виведе свої війська з Донбасу, але якщо Росія залишить свої окупаційні війська на окупованій території, ми ніколи не зможемо погодитися з будь-якими діями, які будуть спрямовані на легітимізацію окупації. Мінські угоди чітко вказують: іноземні війська має бути виведено, контроль над кордоном повернено Україні", - заявив Порошенко.

Раніше Порошенко заявляв, що готовий провести вибори на тимчасово окупованій Донбасі в присутності міжнародного компонента з питань безпеки.

Окрім того, Порошенко назвав умови, за яких можливе проведення виборів на окупованому Донбасі, з-поміж них – реалізація Росією безпекових положень Мінських домовленостей, розгортання поліцейської місії ОБСЄ та відновлення контролю України над кордоном на Донбасі.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Офіційні новини | Переглядів: 691 | Додав: adminA | Теги: виведення військ РФ, Донбас, саміт G7, вибори, підтримка України, Порошенко | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]