Сб, 2024-04-20, 09:23
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

20:55
Посадять за ґрати виробників неякісних харчових продуктів
Інші останні Кримінальні новини

Кабмін розробив законопроект, яким передбачається кримінальна відповідальність за виготовлення неякісних продуктів харчування. Даний документ покликаний захистити споживачів та наблизити якість харчів до європейського рівня, пише журнал "Фокус".

Законопроект "Про безпеку та якість харчових продуктів" передбачає, що "крайню міру" будуть застосовувати у тому випадку, якщо слідство доведе, що виробник навмисне використовував заборонені законодавством інгредієнти і це завдало шкоди здоров'ю споживачів.

Якщо раніше до відповідальності притягувались лише винні посадові особи, то тепер відповідати будуть і самі компанії, аж до їх закриття. Штрафи за порушення виростуть у кілька разів (зараз недобросовісні виробники зобов'язані заплатити лише 47 тис грн штрафу).

Зі свого боку виробники підтримують ініціативу Кабміну, проте визнають, що законопроект прописаний нечітко, що може стати новим способом тиску на бізнес і приводом до необґрунтованих претензій з боку споживачів.

"У законі немає механізму визначення винної особи та злого умислу її дій. У нашій країні існує вірогідність, що цим скористаються для боротьби з конкурентами. Крім того, може посилитись свавілля з боку чиновників", - пояснює начальник аналітичного відділу консалтингової компанії "ААА" Марія Колесник.

У будь-якому разі, попри усі неточності у законопроекті, кінцевий споживач та самі магазини-рітейлери будуть у виграші. Адже компаніям-виробникам тепер доведеться організувати власну систему контролю якості, вважає "Фокус".

Нагадаємо, у червні минулого року прокуратура Оболонського району Києва порушила кримінальну справу стосовно завідувача магазином, в якому продавали кури-гриль, після вживання яких отруїлися 70 осіб.

Тоді ж прокурор Оболонського району столиці Олег Андрющенко повідомив, що прокуратура вже завершила дослідчу перевірку за фактом масового отруєння людей, за результатами якої порушила кримінальну справу стосовно посадової особи супермаркету (завідувача) за недбалість (ст.367 ч.2 КК).

Того ж року, з Київської міської клінічної лікарні №9 виписали 30 потерпілих, які отруїлися курми-гриль у супермаркеті "Велика Кишеня". Повідомлялося, що проти директора супермаркету, де продавалися заражені сальмонелою кури-гриль, можуть порушити кримінальну справу. А супермаркету виписали ще один штраф у 425 грн. Загальна сума, яку мали заплатити, - 2125 грн.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Кримінальні новини | Переглядів: 1082 | Додав: adminA | Теги: за ґрати виробників неякісних харчо | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]