Вт, 2024-04-23, 18:51
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:02
Потрібно перезапустити ВРП для перезавантаження судової системи України - Малюська п
Інші останні Кримінальні новини

Судова система стикається з величезною кадровою проблемою – понад 1900 посад залишаються вакантними, тож решта суддів несуть величезне навантаження.

Про це заявив міністр юстиції Денис Малюська.

"У нас є величезна проблема з кадрами: більше 1900 суддів – це вакантні посади. Це означає, що на суддів, які залишилися, накладається величезне навантаження. Вони не встигають якісно відписувати судові рішення, не встигають якісно й оперативно їх (справи – ред.) розглядати. У нас не працює кваліфікаційна комісія, яка мала б забезпечувати поповнення новими чесними молодими кадрами. Кадри у віці – масово звільняються. Це звучить нудно, але це важливий аспект", – розповів Малюська.

За його словами, інше питання полягає в тому, що в Україні є "проблемні судді", які псують репутацію усій судовій спільноті.

"Повірте, серед тисяч суддів є лише невелика кількість тих, які заслуговують на те, щоб їх такого звання позбавили… Минулого року до дисциплінарної відповідальності було притягнуто 141 суддю, чимало з них було звільнено. Але проблема в чому: ВРП (Вища рада правосуддя – ред.) – це орган, який має право і зобов'язаний очищати судову систему – не наважується, не ризикує застосувати свої максимальні зусилля над найодіознішими суддями країни. Щоб це було вирішено, потрібно переглянути кадровий склад ВРП. Законопроєкт поданий Президентом у Верховну Раду і найближчим часом буде розглянутий", – повідомив міністр.

Він уточнив, що у нашій країні "немає лави запасних, щоб замінити тисячі суддів новими", тож не потрібно звільняти всіх – "ми тоді наразимося на колапс всієї системи".

"Потрібно показати правильний приклад: звільнити кілька десятків, нехай сотню, найодіозніших суддів. Для цього потрібно оновити склад ВРП, перезапустити роботу цього органу. І це буде перший крок для того, щоб ВРП стало сміливішим. ВРП стане сміливішим – судді, які зловживають своїми правами, своєю поведінкою – дістануть по руках, і після цього ми отримаємо цілком оновлену, якіснішу судову владу в Україні", – переконаний Малюська.

3 лютого Малюська поінформував, що законопроєкт стосовно реформування Вищої ради правосуддя після консультацій з міжнародними партнерами буде внесений Офісом Президента у Верховну Раду.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Кримінальні новини | Переглядів: 621 | Додав: adminA | Теги: Малюська, перезавантаження судової системи Ук, ВРП | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]