Чт, 2024-03-28, 14:17
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

21:06
ПР пояснили, як через антикорупційний закон їм можна не декларувати доходи за 2011 рік
Інші останні Політичні новини

Голова фракції Партії регіонів у ВР Олександр Єфремов пояснив, чому депутати звернулися до Конституційного суду з проханням висловитися щодо норм нового антиконституційного пакету, повідомляє сайт Корреспондент з посиланням на інтерв'ю з політиком.

У інтерв'ю Корреспонденту Єфремов зазначив, що одна з норм стала помилкою законодавців.

Як відомо, нещодавно вступив в силу пакет антикорупційних законів, за яким чиновник вважається злочинцем, якщо в нього є корпоративні права – акції, частки у підприємствах.

На зауваження журналіста видання про те, що в Україні таким чином мало не всі чиновники Кабміна мають бути притягнуті до відповідальності, Єфремов зауважив, що норма закону стала результатом непорозуміння.

"Проблема в тому, що в нас колись багато людей стали власниками якихось прав. Багато хто є акціонерами таких компаній, де, наприклад, не можна скликати органи управління і вивести їх з числа акціонерів. В законі ж про корупцію тепер написано, що людина не має права перебувати у вищих органах управління. І тут помилка законодавця", - сказав Єфремов.

За словами регіонала, коли вони прописували цю норму, то забули, що вищий орган управління – це зібрання акціонерів.

"В результаті всі акціонери автоматом потрапили під цю корупційну статтю", - зазначив політик.

За його словами, закон має заборонити держчиновнику займати посади в керівних органах, наприклад, у радах директорів, або керувати компанією.

Єфремов зазначив, що сам був власником корпоративних прав, але передав їх, коли став губернатором.

"І це неправильно. Я вважаю, що якщо людина не керує компанією, а отримує дивіденди, які декларує, показуючи, на що вона живе, це справедливо. А виходить, в нас люди показують, що в них взагалі немає доходів, а самі їздять на Mercedes останніх моделей, живуть, як мільйонери", - сказав Єфремов.

"Регіонал" також пояснив, чому чиновники проти декларування доходів за 2011 рік.

"Закон почав діяти з 1 липня 2011 року, а в ньому написано, що декларації треба подавати з січня 2012. І ті, хто складає декларації, задають питання: "Як ми можемо показати витрати за 2011-й, якщо ми півроку на це не звертали уваги і не вели облік", - сказав політик.

Він зазначив, що якщо людина забула щось задекларувати, вона понесе серйозну відповідальність, "це не жарти".

"Тому КС і попросили пояснити, чи маємо ми заповнювати декларацію за 2011 рік, чи, враховуючи той факт, що закон вступив в силу з другої половини 2011-го, потрібно декларувати витрати за півроку, наприклад", - зауважив Єфремов.

Наприкінці лютого повідомлялося, що ПР просить Конституційний суд скасувати два положення закону "Про засади запобігання і протидії корупції", що набрав чинності 1 січня 2012 року.

Нагадаємо також, наприкінці січня Конституційний суд вирішив, що збирати інформацію про статки чиновників та держслужбовців незаконно.

Нагадаємо, що 7 квітня 2011 року Верховна Рада схвалила антикорупційний закон, запропонований президентом Віктором Януковичем. За ухвалення документа в другому читанні і в цілому проголосували 277 народних депутатів.

Пізніше цей закон підписав і сам президент, заявивши, що, за мінімальними підрахунками, українське суспільство втрачає близько 20 млрд грн - це кошти, які не надійшли до бюджету або були вкрадені шляхом корупційних схем.

Водночас Україна є однією з найбільш корумпованих країн Європи. Так, за показниками поширення корупції та хабарництва Україна посідає 24-те, передостаннє місце в Європі. Про високий рівень корупції в Україні та відсутність боротьби із нею говорять і в ЄС та НАТО.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1116 | Додав: adminA | Теги: антикорупційний закон, доходи 2011 рік, пр | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]