Пт, 2024-04-19, 22:52
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

18:41
Представили два якоря XIX століття у музеї на Хортиці, один з яких нещодавно знайшли спецназівці. ВІДЕО
Інші останні Культурні новини

У музеї стародавнього судноплавства на о.Хортиця в Запоріжжі відбулася презентація двох нових артефактів XIX століття – угорського якоря, знайденого водолазами спецпідрозділу ЗСУ "морські котики" в ході навчань у Чорному морі в грудні 2016 року, та якоря-"кішки", знайденого в лимані під Мелітополем місцевими жителями.

"Наші морські диверсанти передали нам древній якір, який знайшли на дні моря... На знак подяки за новий експонат, запорізький Національний заповідник вирішив допомагати "морським котикам" і надалі. На знак подяки за якір ми подарували нашим "котикам" необхідне обладнання для підводних робіт", - розповів співробітник заповідника "Хортиця" В'ячеслав Зайцев, передає "Інтерфакс-Україна".

За словами археолога заповідника "Хортиця" Дмитра Кабалія, якір виготовлений в Будапешті та є унікальним, подібного в колекції музею стародавнього судноплавства немає.

"Після реставрації на якорі знайдено угорське клеймо – Будапешт. Це не означає, що якір саме належав угорському судну. Справа в тому, що якір і в 18 і в 19 столітті, і в ранні більш часи, був досить дорогим задоволенням, він коштував великих грошей, і для ливарних заводів був досить серйозною статей доходів. Тобто, якоря могли виготовляти і продавати – і в Болгарію, і в Туреччину, і в Російську імперію. Цілком імовірно, що якір міг належати до якихось судів, які мали відношення до торгівлі в чорноморському басейні ", - розповів Кабалія.

В ході презентації співробітники музею представили ще один новий експонат – інший корабельний якір, також XIX століття, але значно менших розмірів.

"Цей якір з'явився у нас майже одночасно з якорем від "морських котиків". Сім'я з Мелітополя, прочитавши в соцмережах про подарунок бійців, вирішила презентувати музею і свою знахідку - якір-"кішку". Мелітопольці знайшли його в Запорізькій області в Молочному лимані, і зберігали вдома", - розповів співробітник заповідника.

Таким чином, в колекції запорізького музею стародавнього судноплавства на сьогодні налічується понад вісім десятків старовинних корабельних якорів, а також 5 древніх суден, більшість з яких знайдені в акваторії Хортиці.

Нагадаємо, що восени 2016 року в Національному заповіднику "Хортиця" на Запоріжжі презентували два дерев'яних кораблі XVIII і XIX століття. Плоскодонний байдак, один із відреставрованих раритетів, археологи знайшли у Десні на Київщині. Іншу знахідку – двадцятиметровий військовий корабель – підняли з дна Дніпра у Запоріжжі.       

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 668 | Додав: adminA | Теги: музей, Хортиця, два якоря XIX століття, спецназівці | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]