Вт, 2024-05-07, 04:00
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:02
Президентка Єврокомісії запропонувала варіант для України до вступу в НАТО - гарантії безпеки
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Члени Північноатлантичного Альянсу можуть надати Україні низку гарантій безпеки, що полягають у забезпеченні країни необхідним озброєнням, до того, як вона приєднається до НАТО.

Таку пропозицію висловила президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн.

Відмічають, що серед країн-членів Альянсу посилюються дебати щодо того, яку форму гарантій безпеки можна надати Україні поки вона не стане повноправним членом.

Це все відбувається напередодні саміту НАТО у Вільнюсі, який має відбутися в липні.

Президентка Євросоюзу сказала, що для майбутнього статусу безпеки України можна використовувати приклади з історії. Подробиці вона не надала. Можливо, вона посилалася на позицію нейтралітету, яку Фінляндія зайняла після Другої світової війни аж до її вступу до ЄС.

Фон дер Ляйєн сказала, що члени НАТО можуть надати низку гарантій, які разом представляють стримування агресії "через військове обладнання, яке може зміцнити Україну проти майбутніх атак росії".

Як вона підкреслила, важливим є те, що "друзі України будуть поруч у довгостроковій перспективі".

Що відомо про бажання України приєднатися до НАТО

Як відомо, у липні цього року пройде саміт Альянсу у Вільнюсі, на якому Україна хотіла б отримати політичне рішення про підтримку її вступу до НАТО. Звичайно у країні розуміють, що стати повноцінним членом зможе лише після завершення бойових дій.

Глава МЗС Дмитро Кулеба заявляв, що Україна не бачить і не хоче альтернативи членству в НАТО. Тому український дипломат очікує від саміту у Вільнюсі "графік вступу", тобто чіткого алгоритму руху для вступу до Альянсу.

До того ж Україна хоче отримати гарантії безпеки від країн-членів НАТО, які жодним чином не можуть бути альтернативою членству.

Іноземні ЗМІ повідомляли, що країни Заходу хочуть запропонувати Україні модель гарантій безпеки на зразок тієї, яку має Ізраїль. Головним гарантом можуть стати США.

За словами західних чиновників, така угода могла б змінити хід війни, а документ допоміг би просуватися Україні на шляху до НАТО.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 322 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]