Чт, 2024-04-25, 01:39
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

21:41
Прийняти орден Ярослава Мудрого письменник Дімаров відмовився "з рук людей, які штовхають мою країну в прірву"
Інші останні Культурні новини

Письменник Анатолій Дімаров відмовився від ордена Ярослава Мудрого IV ступеня, яким його нагородив Віктор Янукович.

Про це стало відомо із його заяви, розповсюдженої народним депутатом Володимиром Яворівським, передає "Українська правда".

"Отже, сьогодні Дімаров мені повідомив, що підготував заяву, в якій відмовляється від президентської нагороди", - заявив Яворівський.

У своїй заяві Дімаров зазначив, що "письменник повинен перебувати в опозиції до будь-якої влади, якою б вона не була. І сприймати урядову нагороду як спробу його підкупити".

"Тим більше не можу прийняти нагороду з рук людей, які штовхають мою країну у прірву", - написав у заяві Дімаров.

Нагадаємо, в 2011 році навколо Шевченківської премії з літератури вибухнув скандал. Комітет присудив премію українському письменнику Василю Шкляру за роман "Чорний Ворон". Однак той відмовився прийняти її, поки крісло міністра освіти і науки, молоді та спорту буде займати Дмитро Табачник.

Тоді був організований збір коштів на "народну" премію для письменника. Організатори висловили сподівання, що до 16 квітня будуть зібрані 280 тис гривень, адже саме стільки становить розмір Шевченківської премії. Втім, вдалося зібрати понад 255 тис гривень, і "народний" варіант премії письменник все ж отримав.

А в 2012 році автор книги "Сни Ганса Християна" Леся Вороніна та її оформлювач, художниця Катерина Штанко відмовилися від премії "Українська книжка року". Книжка перемогла в номінації "За видатні досягнення в галузі художньої літератури". Вороніна тоді заявила, що не прийде на вручення 26 травня, оскільки, за її словами, не бажає отримувати премію від чинної влади.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 1213 | Додав: adminA | Теги: які штовхають, письменник Дімаров відмовився, прірву, людей, орден Ярослава Мудрого, країну | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]