Ср, 2024-04-24, 19:07
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:06
Про блокування імпорту української агропродукції - у Польщі відреагували на слова Зеленського
Інші останні Економічні новини

У багатьох питаннях інтереси України та Польщі збігаються, але в деяких місцях вони розходяться.

Таким чином речник уряду Польщі Пьотр Мюллер в ефірі Польського радіо в середу відреагував на слова Президента України Володимира Зеленського про те, що він розчарований протекціоністськими діями окремих країн ЄС, зокрема і Польщі, щодо блокування ввезення українських продуктів.

Мюллер зазначив, що після початку війни росії проти України Польща повелася зразково, показуючи приклад того, як потрібно реагувати, коли йдеться про допомогу своїм сусідам у відповідь на агресію варварської росії.

"Проте бувають ситуації, коли певні інтереси неможливо погодити, і ми, як уряд Польщі, повинні представляти інтереси Польщі. Багато в чому вони можуть збігатися з інтересами України, але в деяких місцях розходяться", – підкреслив Мюллер.

За його словами, Варшава багато разів інформувала Київ, що для Польщі це питання є дуже важливим, "але у світлі відсутності відповідної реакції Варшава змушена була прийняти рішення відповідно до інтересів Польщі".

Відповідаючи на запитання, чи Польща й надалі здійснюватиме схожі кроки, зокрема не допускатиме ввезення на територію країни певних агропродуктів з України, Мюллер зазначив: "Розраховую, що це не буде необхідно, оскільки Єврокомісія бачить, що ми здатні реагувати необхідним чином".

Як повідомлялося, уряд Польщі з 15 квітня в односторонньому порядку запровадив заборону на ввезення до Польщі з України широкого переліку агропродукції. Схожі заходи, після консультацій з Варшавою, запровадили також Словаччина, Угорщина, Румунія та Болгарія. Під тиском цих п’яти країн ЄС Єврокомісія 28 квітня ухвалила рішення про заборону ввезення (до 5 червня, з можливістю продовження) на внутрішній ринок цих п’яти країн ЄС пшениці, кукурудзи, ріпаку і соняшнику. Водночас ці країни, після рішення Єврокомісії, скасували національні заборони на ввезення української агропродукції. З усім тим, п’ять країн ЄС ведуть переговори з Єврокомісією щодо продовження заборони на ввезення цих агропродуктів після 5 червня, а також розширення їх асортименту.

Між тим територією Польщі продовжує здійснюватися транзитне перевезення українське збіжжя до європейських портів для подальшого експорту до третіх країн.

Як повідомлялося, під час пресконференції 9 травня з президентом Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн Зеленський підкреслив, що будь-які обмеження українського експорту зараз є абсолютно неприйнятними, тому що вони не зміцнюють Україну й усіх в Європі, а зміцнюють можливості агресора.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 365 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]