Чт, 2024-03-28, 12:45
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:02
Про гарантії для України в угоді ФРН і США щодо "Північного потоку – 2"- Bloomberg
Інші останні Іноземна преса про Україну

  Німеччина застосує національні заходи проти РФ, якщо Росія використає газ як зброю проти України. Також повідомляється, що США закликали владу України утриматися від критики угоди по "Північному потоку-2" .
 
У разі агресії проти України до РФ можуть застосувати санкції, зокрема – обмеження постачання газу у ФРН
 
Про це йдеться у проєкті угоди між ФРН і США щодо газопроводу "Північний потік – 2", чорновий варіант документа дістало агентство Bloomberg.
 
Зазначають, що якщо Москва спробує використати газ як зброю чи скоїть агресію проти України, то Берлін уживатиме заходів сам, а також наполягатиме на застосуванні заходів на рівні Євросоюзу. Зокрема, введе обмеження на експорт енергоносіїв із РФ. Американський високопосадовець уточнив, що заходи можуть містити обмеження постачання російського газу до Німеччини.
 
Водночас у тексті угоди навмисно зробили двозначні формулювання, щоб у Москві не могли підготуватися до заходів у відповідь, додав співрозмовник.
 
Очікують, що угоду між ФРН і США буде укладено найближчими днями, до візиту президента України Володимира Зеленського у Вашингтон.
 
Як повідомили в Держдепартаменті США, цього тижня Київ і Варшаву відвідає радник Держдепу Дерек Чолле, метою його візиту стане обговорення відносин між країнами, а також питання російського газопроводу "Північний потік – 2".
 
Контекст:

    Газопровід "Північний потік – 2" будують дном Балтійського моря, він має зв'язати Росію з Німеччиною. У зв'язку із цим проєктом транзит газу через Україну може опинитися під загрозою.
    Виконавчий директор компанії – оператора газопроводу Nord Stream 2 AG Маттіас Варніг 11 липня заявив, що будівництво завершать у серпні. За його словами, "Північний потік – 2" добудовано на 98%.
    Уряди США, України, Польщі, Угорщини, Молдови, Румунії, Чехії, Словаччини, Латвії, Литви й Естонії вважають "Північний потік – 2" загрозою для енергетичної безпеки Європи. Німеччина наполягає на завершенні будівництва.
    Адміністрація президента США Джо Байдена виступала проти будівництва газопроводу, однак наприкінці травня Байден назвав "контрпродуктивним із погляду наших європейських відносин" введення нових санкцій проти "Північного потоку – 2", оскільки газопровід "практично закінчено".
    18 травня видання Axios написало, що США не вводитимуть санкцій щодо оператора будівництва газопроводу – компанії Nord Stream 2 AG. Глава МЗС Німеччини Гайко Маас 19 травня це підтвердив. 21 травня Сполучені Штати додали до санкційного списку 13 російських суден, дві компанії й один заклад, пов'язані з будівництвом газопроводу, але Nord Stream 2 AG у списку немає.
    Радник Байдена з нацбезпеки Джейк Салліван 20 червня заявив, що США й далі вводитимуть санкції проти російських компаній, які беруть участь у будівництві "Північного потоку – 2". У РФ це назвали "бігом із перешкодами по каруселі".
    Зеленський сказав, що вважає "Північний потік – 2" зброєю Росії і як компенсацію за його запуск Україна хоче гарантій безпеки і повернення окупованих територій. На брифінгу за підсумками зустрічі з канцлеркою ФРН Ангелою Меркель 12 липня Зеленський заявив, що питання "Північного потоку – 2" мають обговорювати на саміті лідерів "Нормандської четвірки". Меркель зазначила, що Берлін серйозно ставиться до побоювань України через газопровід.
    В Офісі президента вважають, що шанси зупинити "Північний потік – 2" все ще є, а спекуляції на тему, що він вже майже готовий, перебільшено.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Іноземна преса про Україну | Переглядів: 787 | Додав: adminA | Теги: Північний потіік– 2, Bloomberg, угода ФРН і США, гарантії для України | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]