Чт, 2024-03-28, 16:42
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

18:08
Про ізоляцію говорять. Україна стрімко втрачає лідерство в Східному партнерстві
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Україна й далі втрачає позиції лідера європейської інтеграції серед країн Східного Партнерства.

Такими є результати Індексу європейської інтеграції країн Східного Партнерства 2012, повідомляє прес-служба Міжнародного фонду "Відродження".

Згідно з дослідженнями, Молдова, Грузія та Вірменія демонструють високий рівень наближення до стандартів ЄС.

Україна демонструє подальше погіршення за показниками демократії та ринкової економіки, передусім бізнес-клімату.

У результаті Індекс фіксує приблизно співмірний рівень демократії в Україні, Грузії та Вірменії, тоді як показники Азербайджану наблизилися до показників Білорусі.

Результати Індексу-2012 свідчать про те, що Молдова випереджає інші країни Східного Партнерства передусім за рівнем демократії, рівнем контактів між людьми з ЄС й інституційним забезпеченням європейської інтеграції.

Також Молдова демонструє високі показники допомоги з боку ЄС. Це може бути свідченням запровадження політики ЄС "більше за більше": більше підтримки з боку ЄС у відповідь на більш успішні внутрішні реформи.

Україна тримає лідерство у сфері інтенсивності та глибини зв’язків із ЄС, передусім на рівні політичного діалогу, економічної співпраці та співпраці у таких секторах, як свобода, юстиція, правосуддя, транспорт та енергетика. Україна перебуває позаду не лише Молдови та Грузії, але й Вірменії з погляду виконання "домашнього завдання" – запровадження стандартів ЄС на різних рівнях.

Що стосується інституційного забезпечення європейської інтеграції, Україна досі перебуває позаду Молдови та Грузії. При цьому в Україні досить розвинута система адаптації законодавства. Утім, ця система поки що формальна, оскільки, як свідчать результати Індексу, рівень запровадження стандартів ЄС в Україні низький.

Результати ґрунтуються на дослідженні, яке здійснила група з понад 50 експертів з усіх країн Східного Партнерства – України, Молдови, Білорусі, Грузії, Вірменії й Азербайджану. Дослідження провели Міжнародний фонд "Відродження" й "Open Society Foundations".

Нагадаємо, що у рамках Форуму громадянського суспільства Східного партнерства (СП) оприлюднено рейтинг європейської інтеграції країн СП. Результати дослідження виявилися сенсаційними. Україна, яка вважалася регіональним лідером у цій сфері, скотилася на третє місце, пропустивши вперед не тільки Молдову, яка впевнено посіла першу позицію, а й Грузію.

Раніше експерти вже зауважували, що прогрес України на шляху до асоціації з ЄС уповільнився. У МЗС тоді відповіли, що експерти просто не бачать роботи влади.

Проте ще на початку цього року президент Європарламенту Єжи Бузек висловив стурбованість згортанням свобод в Україні. Вже тоді Європа розчарувалася в Україні і перестала робити ставку на Київ.

Україна на межі ізоляції, служби повинні були це передбачити, вважає колишній голова СБУ

Колишній глава СБУ Ігор Смєшко заявляє про різке зниження професіоналізму в спецслужбах, які мали передбачати реакцію на арешт екс-прем'єра Юлії Тимошенко. Про це він сказав ЛІГАБізнесІнформ.

"У результаті численних кадрових зачисток з політичних мотивів рівень професіоналізму в спецслужбах України об'єктивно знизився. Боюся, що дуже істотно. Судіть самі. Україна перебуває в наші дні, як у розпал "кольчужного скандалу", на межі міжнародної ізоляції", - сказав він.

"Невже не можна було передбачати два роки тому, до чого може призвести, наприклад, у сприйнятті міжнародним співтовариством процес у справі лідера опозиції - по пунктах обвинувачення, пов'язаних з україно-російськими газовими угодами?" - обурився Смєшко.

"Або кримінальні справи про "санітарні машини", "кіотський протокол "?" - додав він.

За його словами, посадові особи держави, які повинні були покласти на стіл президента різні варіанти дій і прогнози не виконали свою роботу, або не збереглися структури здатні прогнозувати й аналізувати.

Відповідаючи на запитання, чи не припускає він, що президента інформували, але він не дослухався, Смєшко сказав:

"Сумніваюся, тому що мені доводилося працювати з Віктором Януковичем в 2003-2004 р. У моє перебування головою СБУ. У мене тоді не склалося враження, що Янукович був наївним керівником і не розумів цінності інформації".

"Думаю, якби в президента Януковича була відповідна ще попередня й підтверджена фактами інформація, він здійснював би заходи щодо коригування курсу", - підсумував Смєшко.

Зазначимо, останнім часом через ситуацію довкола Тимошенко відносини України і ЄС погіршилися. Президент України Віктор Янукович назвав це корисною для всіх "паузою", хоча західні лідери попереджають про можливу міжнародну ізоляцію країни. Європейські політики ледь не влаштували бойкот Євро-2012 в Україні, а через масову відмову президентів МЗС було змушене перенести саміт в Ялті на невизначений термін.

Тим не менш, Київ хоче чим скоріше підписати Угоду про асоціацію з ЄС або хоча б її економічну частину. Документ був парафований, але низка європейських країн заявила, що не ратифікує Асоціацію, поки лідери опозиції перебувають у в'язниці, а влада України не поважатиме цінностей ЄС. Брюссель бачить прогрес Києва щодо євроінтеграції, але стурбований вибірковим правосуддям.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 974 | Додав: adminA | Теги: ізоляцію, втрачає лідерство, україна, Східному партнерстві | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]