Пт, 2024-03-29, 16:40
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:30
Про "мандрівний" по Луганщині фестиваль "Дорога на Схід" Жадан розповів
Інші останні Культурні новини

Музично-літературний фестиваль "Дорога на Схід" 25-27 березня відбудеться на Луганщині.

Про це на брифінгу сказав поет і громадський активіст Сергій Жадан, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми робимо фестиваль протягом трьох днів. В ньому буде музика, література, волонтерська складова. Це мандрівний фестиваль. Ми їдемо на Луганщину і щодня будемо в іншому місті. Починаємо 25 березня з міста Новопсков. 26-го будемо у Сватовому, а 27-го - у моєму рідному Старобільську, на моїй малій батьківщині", - сказав Жадан.

Він уточнив, що цього разу їдуть більш як 30 учасників - музикантів і письменників з Харкова і Києва. Зокрема, гурт Kozak System на чолі з Іваном Леньом, Анжеліка Рудницька, з поетів - Дмитро Лазуткін та Артем Полежака, групи "Собаки в космосі", "Оркестр Че", "Папа Карло", "Урбаністан", харків'янин Борис Севастьянов. Крім того, залучили і місцевих активістів, волонтерів та музикантів - гратимуть гурти зі Сватового, Старобільська і Сєверодонецька. Книгами акцію підтримали, зокрема, видавництва "Смолоскип" та Meridian Czernowitz.

"Я дуже розраховую, що в цих містах це буде справжня подія. І хочеться, щоб у тиловій Україні, яка віддалена від лінії фронту, знали, що там є велика кількість людей, яка чекає на знаки уваги, підтримки і солідарності від своїх співвітчизників", - підкреслив Жадан.

За його словами, зазвичай, коли приїздиш у так звану зону АТО, бачиш там багатьох хороших, талановитих, відкритих людей, які самі щось роблять і хочуть долучатися до подібних акцій. І "правильно не просто туди їздити і щось говорити, а й слухати людей, які там живуть, займаються творчістю, теж мають свою позицію".

"Назва фестивалю - "Дорога на Схід" - це є певна метафора. Ця дорога - з Харкова на Старобільськ - реально існує. Це траса, яка просто вбита за останні два роки - і військовою технікою, і бездіяльністю українського керівництва. Вона дуже добре характеризує наш шлях на Схід і шлях зі Сходу до нас. Це розбита дорога, яку нам усім так чи інакше доведеться ремонтувати, по-новому протоптувати і відлагоджувати як комунікацію, тому що ця дорога поєднує дуже багатьох людей, які мають спілкуватися", - зазначив поет.

А ще він додав, що з публікою там усе гаразд - виступи відбуваються при повних залах, і публіка там дуже хороша.

"На Донбасі відбувається формування публіки. Якщо півтора року тому приходили люди на проукраїнську акцію, то нині вони приходять на мистецьку акцію. Якщо така динаміка збережеться, то матимем таку саму публіку, як і в Харкові, Києві, Львові та Івано-Франківську. Будуть приходити люди, яким цікава українська музика, українська література, українське кіно", - переконаний Жадан.

А поет і телеведучий Дмитро Лазуткін нагадав, що торік на Сході відбувся фестиваль "Українська весна".

"Зараз - фестиваль "Дорога на Схід". Хотілося б, щоб за рік ми провели "Кримську весну" де-небудь у Джанкої або краще у Гурзуфі", - помріяв Лазуткін.

Нагадаємо, навесні 2015 року в рамках культурно-мистецького проекту "Зброя культури" 27-29 травня "Мистецьке об'єднання "Остання Барикада" та письменник Сергій Жадан вирушили в літературний тур "Говорити і Слухати" на схід України.

Як відомо, Міністерство культури створило Координаційну раду "Зброя культури" з представників мистецьких кіл та активістів, які організовують і беруть участь у заходах у зоні АТО.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 834 | Додав: adminA | Теги: Луганщина, мандрівний, Дорога на Схід, Жадан, фестиваль | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]