Чт, 2024-03-28, 15:13
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:49
Про нову еру в освоєнні космосу оголосили у NASA
Інші останні Новини світу науки і технологій

Голова NASA Чарльз Болден заявив, що відправка на МКС першого приватного космічного корабля знаменує "нову еру" в освоєнні космосу.

У вівторок американська компанія SpaceX з другої спроби провела успішний запуск ракети "Фалькон" з метою доставити вантажний корабель "Дракон" на Міжнародну космічну станцію.

Запуск відбувся у вівторок о 07.44 за Гринвічем на космодромі на мисі Канаверал у Флориді, повідомляє ВВС.

Досі приватному сектору подібні місії були не під силу. Польоти в космос завжди здійснювалися силами агентств, які фінансуються державою, - таких як NASA або ЄКА.

Незабаром після виходу на орбіту ракети-носія "Фалькон" конусоподібна капсула "Дракон" відокремилася від неї на висоті 300 км.

"Значення цього дня неможливо переоцінити, - заявив голова Американського космічного агентства. - Вперше до МКС спробує пристикуватися космічний апарат, запущений приватною компанією. І хоча попереду ще багато роботи для успішного завершення цієї місії, ми дуже задоволені вдалим стартом".

Очікується, що вантажний корабель "Дракон", який несе на борту 500 кг води, їжі та обладнання, досягне Міжнародної космічної станції за кілька днів після запуску.

Ця місія знаменна ще й тим, що вона символізує новий підхід адміністрації США до космічної стратегії. NASA планує віддати здійснення рутинних польотів у космос приватним підрядникам, аби вивільнити ресурси для більш складних довгострокових проектів.

Спочатку планується використовувати приватні компанії для доставки вантажів на МКС, а потім - і для доставки космонавтів.

Як заявив голова SpaceX Елон Маск, "ми на зорі нової ери в освоєнні космосу, коли все більш значну роль будуть відігравати приватні компанії".

"Мені здається, тут можна провести паралелі з Інтернетом в середині 1990-х, - додав Маск. - Інтернет з'явився на світ як урядовий проект, але потім до цього долучилися комерційні компанії, що значно прискорило розвиток цього феномена".

NASA надає на контракти зі SpaceX та іншою приватною компанією - Orbital - близько 800 млн доларів, допомагаючи їм у розробці власних ракет і відокремлюваних космічних апаратів-капсул. Коли вони будуть відповідати необхідним стандартам, програма вантажних поставок на МКС запрацює на повну потужність.

З моменту, коли була закрита програма польотів американських шатлів, у США не залишилося кораблів, на яких можна відправити людей у ​​космос. Нині доводиться купувати для них "квитки" на російський корабель "Союз" за ціною 60 млн доларів за місце.

SpaceX заявляє, що до 2015 року зможе запускати людей на орбіту по 20 млн доларів за місце.

Однак багато членів американського Конгресу, як і раніше, висловлюють сумнів щодо перспектив приватного сектора в космічній галузі.

Нагадаємо, SpaceX витратила на розробку корабля Dragon чотири роки - в грудні 2010 року він здійснив перший політ на орбіту і успішно приводнився в Тихому океані. Таким чином SpaceX стала першою приватною компанією, яка вивела в космос корабель і успішно повернула його на Землю. Раніше це вдавалося лише трьом державам - США, Росії та Китаю.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 987 | Додав: nowyny | Теги: нова ера в освоєнні космосу, Чарльз Болден, NASA | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]