Чт, 2024-04-18, 13:13
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:37
Про походження і права кримських татар у Києві представили фільм "Корінні народи"
Інші останні Культурні новини

  Фільм "Корінні народи", підготовлений групою громадських активістів з Криму, був представлений у Києві в Українському кризовому медіа-центрі перед початком роботи круглого столу "Крим. Захист корінного народу України. Повернення півострова".

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Думка про фільм уперше зародилася у мене в Херсоні, де я почув лекцію про корінні народи України, прочитану експертом Наталею Беліцер. Бажання доступно і лаконічно розповісти про корінні народи України і про Крим - батьківщину кримських татар, зміцнилося в мені на семінарі у Львові, де на зустрічах і круглих столах ми багато говорили на цю тему", - розповів автор та ініціатор фільму "Корінні народи" Вельдар Шукурджиєв.

За його словами, відомі українські експерти і політики, громадські активісти і журналісти, які брали участь у семінарі у Львові, демонстрували різну міру підкованості в цьому питанні, а іноді і повну її відсутність.

"Я ставив усім одне дуже просте запитання - сталася деокупація Криму, яка подальша модель існування півострова та його корінних жителів? Відповіді багатьох мене здивували", - зізнався Шукурджиєв.

За його словами, хтось відповідав конкретно і прямо, хтось дипломатично уникав відповіді, не порушуючи суті проблеми, а хтось починав філософствувати "про загрозу кримськотатарського сепаратизму в Криму".

"Після цього я глибоко переконався в думці, що цей фільм зобов'язаний народитися, і він має розповісти всім - хто такі кримські татари, на якій підставі вони визнані в Україні корінним народом і які у них права", - заявив Шукурджиєв.

У фільмі цитуються не лише документи і закони України, а й наводяться коментарі юристів, народних депутатів і звичайних українських громадян, які, до речі, іноді демонструють велику політичну зрілість і знання теми.

"Ми сподіваємося, що наш фільм внесе ясність і чіткість у розуміння цієї гострої на сьогодні теми і допоможе вирішити стратегію і тактику деокупації Криму", - резюмував Шукурджиєв.

Раніше в київському кінотеатрі "Україна" відбулася презентація саги "Кримські історії" режисера Нарімана Алієва. На презентації короткометражних фільмів кримського режисера був присутній національний лідер кримських татар Мустафа Джемілєв, який зазначив, що в сазі є "розуміння Криму".

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 830 | Додав: adminA | Теги: походження і права кримських татар, фільм Корінні народи, Київ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]