Чт, 2024-03-28, 21:48
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:40
Про шахрайську схему в інтернеті попередили українців: гроші вмить зникають з карток. ВІДЕО
Інші останні Кримінальні новини

Звертайте увагу, що на безпечних сайтах є у пошуковому рядку https та знак замка із замкнутою дужкою.

Час від часу в Україні трапляються ситуації, коли люди щось продають в інтернеті, швидко з’являється покупець, який надсилає посилання, щоб оформити доставку. Тоді на цьому сайті потрібно ввести дані своєї картки, щоб отримати гроші за товар. Але кошти лише зникнуть з вашої картки.

Це називається фішинг. Коли шахраї створюють ідентичний сайт, щоб викликати довіру й виманити кошти.

За словами журналістів, зараз такі випадки значно почастішали. То вони зібрали декілька історій та дали декілька важливих порад українцям.

Так, 30-річний ІТшник Андрій створив картину за допомогою штучного інтелекту й продавав її в інтернеті за 500 грн. Покупець швидко знайшлася, дівчина скинула посилання на сторінку, на якій вона мала б оплатити товар Андрія. Коли чоловік підтвердив введені цифри своєї картки, він зрозумів, що щось пішло не так. Дані його картки було викрадено, шахраї зняли з неї 10 тисяч гривень.

Схожа історія сталася й з дівчиною, яка продавала ноутбук, з її картки зловмисники зняли 12 тисяч гривень. Ще один постраждалий - Платон. Аферисти ошукали чоловіка на 50 тисяч гривень.

Якщо ви натрапили на шахраїв:

  • звертайтеся до служби підтримки сайту, на якому це відбулося;
  • телефонуйте до свого банку;
  • зверніться до поліції.

ІТ-фахівець Роман Кушнір пояснює, що головне завдання аферистів - заманити вас на інший майданчик, на який кинути фішингове посилання. Зверніть увагу на те, що на фішинговому сайті відсутнє безпечне з'єднання.

 

Щоб убезпечити свої гроші варто: ставити ліміти на зняття, вмикати сповіщення, контролювати свій рахунок. Отримати назад кошти теж можна, щоправда, через суд.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Кримінальні новини | Переглядів: 624 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]