Сб, 2024-04-27, 02:48
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

21:56
Про сотні вбитих говорять правозахисники: протести в Ірані
Інші останні Новини світу

Іранське державне телебачення визнало загибель демонстрантів під час протестів через підвищення цін на бензин у листопаді. Вбитих назвали "бандитами і бунтівниками", які намагалися підірвати порядок у країні.

Іранську владу звинувачують в тому, що вбивство демонстрантів намагалися приховати - в країні під час протестів на кілька днів повністю відключили інтернет.

На тлі інформаційної блокади пролунали звинувачення правозахисників: за інформацією Amnesty International, в зіткненнях з армією і поліцією загинули щонайменше 208 людей, інші спостерігачі називають цифру у 400 людей.

Офіційних даних щодо кількості загиблих не опубліковано, але іранські чиновники назвали цифри правозахисників брехнею.

Водночас міністр внутрішніх справ Ірану Абдолреза Рахмані Фазлі повідомив, що в протестах взяли участь приблизно 200 тисяч людей. За його словами, у країні підпалили 731 відділення банків, 70 автозаправних станцій та 140 урядових установ. Також було атаковано понад 50 баз силовиків, додав він.

Президент США Дональд Трамп після бесіди з президентом Франції Емманюелем Макроном на саміті НАТО в Лондоні у вівторок заявив, що Іран "прямо зараз вбиває тисячі людей".

Протести розпочалися в містах та селищах Ірану 15 листопада, після того, як уряд оголосив, що ціна на бензин зросте на 50% до 15 000 ріалів за літр (0,12 долара або 2,88 грн за неофіційним ринковим курсом), а водіям дозволять купувати лише 60 літрів щомісяця до наступного підвищення, коли ціна зросте до 30 000 ріалів (0,24 долара або 5,76 грн).

Іранці зустріли підвищення цін з великим гнівом. Економіка країни вже давно страждає внаслідок американських санкцій, які відновили у минулому році, коли президент Дональд Трамп відмовився від ядерної угоди з Іраном.

Рішення влади майже повністю закрити доступ до Інтернету ускладнило збір інформації про те, що відбувається на вулицях іранських міст, але на відеозаписах, які дійшли до зовнішнього світу, можна помітити, як силовики стріляють по неозброєних демонстрантах.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 845 | Додав: admin | Теги: Іран, Протест | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]