Пт, 2024-04-26, 15:47
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:06
Про створення "Ісламського емірату Афганістан" заявили таліби
Інші останні Новини світу

На 102-у річницю незалежності Афганістану від Британської імперії режим "Талібану" в Кабулі офіційно заявив про утворення "Ісламського емірату Афганістан".

Про це 19 серпня повідомив у Twitter речник "Талібану" Забіхулла Муджахід.

"Декларація Ісламського Емірату Афганістан з нагоди 102-ї річниці незалежності країни від британського панування", — йдеться у повідомленні.

За його словами, "Ісламський емірат" хоче мати хороші дипломатичні та торгові відносини з усіма країнами: "Ми не говорили, що не хочемо мати справи з жодною країною. Ми відкидаємо будь-які чутки, які не відповідають дійсності".

Що відомо

15 серпня в Афганістані оголосили про мирну передачу влади талібам.

1 травня 2021 року США та НАТО почали офіційно виводити своїх військових з Афганістану. Столиця країни Кабул перейшла в режим посиленої безпеки в очікуванні реакції талібів на рішення США вивести війська з Афганістану.

З травня до серпня таліби розгорнули наступ по всій країні проти проурядових сил — переважно на сільській території. 6 серпня таліби повністю захопили місто Зарандж, що на кордоні між Афганістаном та Іраном. Місто стало першою столицею провінції, захопленою екстремістами після початку виведення американських військ із країни.

Після цього екстремісти розпочали захоплювати найбільші міста країні і вранці 15 серпня бойовики "Талібану" почали наступ на Кабул. Згодом рух "Талібан" заявив, що вже контролює 100% території Афганістану. Проте афганський журналіст Халед Нікзад заявив, що таліби контролюють 32 із 34-х провінцій Афганістану.

США та низка країн ЄС почали термінову евакуацію співробітників своїх посольств в Афганістані через наступ талібів.

ЗМІ повідомили, що президент Афганістану Ашраф Гані залишив країну та перебуває у Таджикистані. Згодом Гані пояснив своє рішення виїхати з країни, щоб запобігти кровопролиттю.

16 серпня президент США Джо Байден заявив, що не шкодує про виведення американських військових з Афганістану попри швидку кризу влади та захоплення міст терористами.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 700 | Додав: adminA | Теги: таліби, Ісламський емірат Афганістан | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]