Сб, 2024-04-20, 13:59
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:21
Про "зниження градусу напруги" між Україною і Польщею домовилися Порошенко і Дуда
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Щоб подолати нинішній дипломатичний пат між країнами, потрібно повернути згоду на ексгумацію по обидва боки кордону, погодилися президенти.

Український і польський президенти домовилися про те, щоб обидві країни знизили градус напруженості у відносинах і скасували заборони на ексгумацію поховань бійців Української повстанської армії і Армії Крайової. Про це на спільному з Петром Порошенком брифінгу в Харкові розповів його польський колега Анджей Дуда.

Він зазначив, що звернеться до міністра культури Польщі Петру Глинського, щоб на міністерському рівні узгодити якнайшвидше зняття заборон.

"Це нам дуже потрібно, і я це трактую як перший крок до подолання імпаса (глухий кут, - ред.), Який виник останнім часом", - підкреслив Дуда і закликав політиків до виваженості у своїх висловлюваннях.

Президент Польщі розповів, що з Порошенком у нього відбулася "дуже довга і не завжди проста "розмова.

"У нас кілька складних питань, але я глибоко впевнений в тому, що нам вдасться їх вирішити в дусі добросусідства і співробітництва між нашими країнами, а перш за все - співпраці між нашими народами", - сказав він.

Дуда підтримав слова Порошенка про те, що історія не повинна визначати сьогодення і майбутнє: "Але дуже часто буває так, що те, що відбувалося багато років тому, впливає і на сьогоднішню нашу дійсність - через людську чутливість, розбиті серця, біль, який залишився".

"Ми домовилися з паном президентом, що закликаємо до того, щоб не робити кроків у напрямку чергових увічнень, які не спираються на науково перевірені докази", - заявив він.

За словами Дуди, йому "дуже сумно", коли відбувається знищення пам'ятників і зачіпаються почуття людей.

"Але я також переживаю за випадки, коли в спробі увічнити фальсифікується історія, створюються факти, яких в історії не було - через те, що не проведені дослідження, і історична правда не встановлена", - резюмував він.

Як повідомлялось, 13 грудня у Харкові президент Петро Порошенко зустрівся з посольським колегою Анджеєм Дудою. Основною темою переговорів буде політика безпеки в контексті ситуації на сході України.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 679 | Додав: adminA | Теги: україна, Польща, зниження градусу напруги, Порошенко, Дуда | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]