Пт, 2024-04-19, 14:02
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

18:29
Процес Pussy Riot: будні сучасної інквізиції - InoPressa
Інші останні Новини світу
Напередодні оголошення вироку у справі російської панк-групи західна преса аналізує тісні зв'язки між "феодальними правителями" Росії і церковними ієрархами. Це нове середньовіччя, світ невігластва, корупції та лицемірства, стверджують оглядачі, закликаючи зарубіжних інвесторів задуматися про ситуацію із законністю в Росії. Тим часом по всьому світу проходять акції на підтримку Pussy Riot.

Оглядач Independent Мануель Барса розмірковує, що стоїть за судом над учасницями російської панк-групи.

"Атакувавши Путіна і Церкву, учасниці Pussy Riot зуміли висвітлити тісні зв'язки між першим і другою. Москвичі повинні відчути себе застряглими в середньовіччі: феодальні правителі здобувають зиск зі змови з релігійними ієрархами, які прагнуть влади і політичного впливу", - йдеться в статті. Втім, РПЦ і в радянський період співпрацювала з КДБ, вважає автор.

Ще одна історична паралель: справа Pussy Riot майже буквально повторює структуру судових процесів іспанської інквізиції - від доносу до вироку, стверджує автор. Християнська церква завжди вміло підтримувала суспільний устрій, в якому чоловіки панують, а жінок піддають дискримінації та знущанням. Автор дивується: "колишні вперті комуністи на кшталт Путіна тепер перетворилися на сучасних інквізиторів, стурбованих можливими образами Бога, в якого вони ще кілька років тому навіть не вірили".

Тепер Альохіна, Толоконникова і Самуцевич - молоді, хоробрі, бунтівні жінки - виявили, що живуть у світі колосального лицемірства, невігластва і корупції, висновує автор.

"Процес над Pussy Riot затьмарює російсько-німецькі відносини" - стверджує редакція Focus. Координатор МЗС Німеччини з Росії Андреас Шокенхофф у четвер заявив німецькому виданню Financial Times, що "Кремль розглядає творчо подані критичні висловлювання як загрозу, а не як шанс на розвиток сучасної Росії з активним громадянським суспільством".

Видання нагадує, що раніше уряд Німеччини розцінював зв'язок з Росією як "стратегічне партнерство", однак конфлікт навколо громадянської війни в Сирії і жорсткість поводження з російською опозицією призвели до сильного роздратування. Відтепер федеральний уряд у зв'язку з російсько-німецькими відносинами говорить тільки про "бажане партнерство".

"Панк-група завдає удару по інвестуванню в Росію" - констатує оглядач The Wall Street Journal Ендрю Піпл. "Доля трьох учасниць групи багато що скаже про те, як на даний момент йдуть справи із законністю в Росії".

"Дело Pussy Riot навряд чи є ознакою того, що інвестиційний клімат у Росії змінився на краще. Недотримання законів - одна з причин, з яких Росія животіє на 120-му місці за сприятливістю ділового середовища в бізнес-рейтингу Світового банку", - пише видання.

Жорсткі дії проти учасниць панк-групи Pussy Riot не залякали, а, навпаки, привели до посилення протестів у середовищі російських музикантів, пише гамбурзька міська газета Hamburger Abendblatt. За останні місяці звукозаписна фірма Eastblok Music отримала близько 400 протестних пісень з Росії. Багато з них присвячені справі Pussy Riot, інші спрямовані проти керівництва країни загалом.

Видання нагадує, що акції на підтримку Pussy Riot проходять по всьому світу. Так, німецькі та іноземні діячі мистецтва та інтелектуали у відкритому листі закликали канцлера Німеччини Ангелу Меркель виступити за звільнення дівчат. Підтримку групі також висловили британські та американські музиканти.

Канадська співачка Peaches разом з приблизно 400 однодумцями зняла в Берліні кліп Free Pussy Riot, а також написала онлайн-петицію на підтримку групи, яка за п'ять днів набрала близько 85 тис підписів. Петицію, за даними газети, мають передати російському посольству в Берліні в день оголошення вироку.

Крім того, американська група Anti-Flag і німецька група Radio Havanna за великого скупчення публіки відіграли концерти на користь Pussy Riot. Гроші будуть передані до фонду підтримки Pussy Riot і витрачені на адвокатів або протестні акції, повідомляє видання.

Як повідомляє канадське видання The Star, мітинг на підтримку Pussy Riot пройде в п'ятницю опівдні біля будівлі російського консульства в Торонто. "Аналогічні мітинги буде проведено більш ніж у 40 містах світу в п'ятницю, в день, коли російський суд ухвалить, чи відправляти трьох учасниць групи у в'язницю", - зазначає автор статті Майкл Вудс.

Російська група Pussy Riot тепер уособлює не тільки виклик авторитарній владі, а й живучість панк-року, пише в блозі на сайті The Los Angeles Times музичний оглядач Рендолл Робертс. "Вільне вираження думок, невід'ємно притаманне панк-року, - ідеальний засіб протесту, і не тільки в Росії", - зауважує автор. Суд над учасницями Pussy Riot - знак, що "влада як і раніше, боїться могутності думок, виражених у формі панк-року", - підсумовує Робертс.

Американська актриса Алісія Сільверстоун звернула увагу на ще один аспект справи Pussy Riot - той факт, що в російських в'язницях немає спеціального харчування для вегетаріанців, повідомляє в блозі The New York Times журналіст Роберт Мекі. Актриса написала листа президенту Путіну, а відома міжнародна організація захисників тварин PETA виклала послання в Інтернет.

"Я як вегетаріанка була глибоко стурбована тим, що вегетаріанка Марія Альохіна, за деякими відомостями, знепритомніла з голоду на судовому засіданні. Шанобливо прошу вас подбати, щоб Альохіна і всі ув'язнені мали можливість отримувати вегетаріанське харчування", - пише Сільверстоун. "Я впевнена: ви погодитеся, що кожен має право бути вегетаріанцем, щоб проявляти милосердя і не шкодити тваринам", - додає вона.

Музиканти активно виступають на підтримку Pussy Riot. "Всі, від групи Franz Ferdinand до Мадонни, закликають Путіна вжити заходів задля звільнення підсудних", - зазначає видання, перераховуючи заплановані в Нью-Йорку на найближчі дні акції солідарності з російською панк-групою.

Переклад InoPressa


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1009 | Додав: adminA | Теги: Процес Pussy Riot, InoPressa | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]