Пт, 2024-03-29, 13:17
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:59
Проді: Україна може перебувати як у Митному союзі, так і в Асоціації з ЄС
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС
Колишній прем'єр-міністр Італії та екс-голова Єврокомісії Романо Проді вважає, що членство України у "Східному партнерстві" Євросоюзу сумісне, з невеликими корективами, з її членством у ЄврАзЕС. Про це повідомляє УНІАН.

"Думаю, з невеликими коригуваннями, сумісне", - сказав Проді після закінчення сесії клубу "Валдай", на якій він брав участь у дискусійній панелі з президентом РФ Володимиром Путіним, де обговорювалася, зокрема, проблема можливого приєднання України до "Східного партнерства" або ЄврАзЕС.

Проді додав, що, на відміну від рішення про входження в НАТО, рішення про можливе приєднання України до "Східного партнерства" і входження України в ЄврАзЕС може залишити поле для співпраці.

"Ми не повинні сваритися через це, Україна - це міст. Це повинно бути рішенням України. Це не політична розвилка. Одне з моїх останніх рішень як політика було сказати "ні" пропозиції американців про перспективу входження України і Грузії в НАТО. Я сказав: дивіться, ми повинні розуміти, що потрібна подушка (безпеки - ред.)", - сказав Проді.

Але в нинішній ситуації, на його думку, справа йде інакше.

"Це економічне рішення і воно сумісне. Ба більше, це в тривалій перспективі - в російських інтересах. Росія має бути пов'язана з великими європейськими ринками. А створювати зони конкуренції не в інтересах Росії. А Україна зацікавлена ​​в російських ринках. Якщо врешті-решт буде митний союз кількох держав, з одного боку, і величезна зона вільної торгівлі США і Європи з іншого боку, то я не думаю, що це буде вигідно для Росії. А мені це не подобається як європейцеві", - сказав Проді.

Раніше офіційні представники Євросоюзу завжди відзначали несумісність членства в Митному союзі з зоною вільної торгівлі з ЄС.

У свою чергу президент Європейської ради Герман Ван Ромпей вважає, що Україна не зможе стати членом Митного союзу Росії, Бєларусі та Казахстану, якщо організує зону вільної торгівлі з Євросоюзом.

Нагадаємо, що 18 вересня Україна схвалила ключову Угоду з Євросоюзом, не зважаючи на пресинг з боку Москви, яка намагається зупинити політичний рух сусідки в західному напрямку.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 911 | Додав: adminA | Теги: Асоціації з ЄС, Проді, Митному союзі, україна | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]