Пт, 2024-03-29, 02:30
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:47
Пройшла панахида за поетом і письменником Олександром Олесем у Володимирському соборі. ВІДЕО
Інші останні Культурні новини

  У Свято-Володимирському кафедральному соборі розпочалася панахида за поетом Олександром Олесем і його дружиною Вірою.

На церемонії присутні президент України Петро Порошенко, його дружина, народні депутати, повідомляє "Укрінформ".

Подружжя перепоховали на Лук'янівському кладовищі.

Порошенко після церемонії вшанування пам'яті поета написав у Фейсбуці, що Олександр Олесь, як ніхто інший, глибоко розкрив біль душі людини, яка втратила Батьківщину. Його поезія показує, як треба любити Україну.

"Олександр Олесь, можливо, як ніхто інший, глибоко розкрив біль душі людини, яка втратила Батьківщину і опинилася в еміграції. Його поезія показує, як треба любити Україну. Одночасно вона розкриває весь біль і трагедію нації без держави, народу, який втратив свою незалежність, не скористався шансом вийти на широку дорогу цивілізованого європейського життя, яку ми мали сто років тому. Вічна пам'ять!", - написав Порошенко.

Він підкреслив, що в своїх творах Олесь не раз доносив, що саме внутрішні розбрати, невміння об'єднатися заради великої мети, "не раз приводили в історії України до трагічних наслідків".

Нагадаємо, на початку січня 2017 року в Празі ексгумували останки похованого на Ольшанському цвинтарі відомого українського письменника Олександра Олеся (Кандиби) і його дружини Віри. Ексгумація була викликана особливостями чеського законодавства: за місце поховання померлого потрібно платити ренту, і сім'я чоловіка, який це робив і мав на могилу право власності, вирішила після його смерті поховати його на тому місці.

Тоді МЗС України повідомило, що останки Олеся і його дружини переміщені в депозитарій кладовища до рішення родичів щодо місця остаточного поховання.

21 січня стало відомо, що за бажанням нащадків, яких розшукало МЗС і Посольство України в Канаді, Олександра Олеся перепоховають у Києві на Лук'янівському кладовищі. Кабінет Міністрів затвердив розпорядження про виділення коштів для перевезення до Києва і перепоховання останків українського письменника Олександра Олеся.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 794 | Додав: adminA | Теги: поет - письменник Олександр Олесь, Володимирський собор, панахида | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]