Чт, 2024-04-18, 08:46
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:57
Пропозицію Румунії заблокувати «Північний потік-2» 13 країн ЄС підтримали
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

  13 країн ЄС підтримали пропозицію Румунії заблокувати «Північний потік-2»

13 країн Європейського Союзу із 28-ми підтримали ідею Румунії змінити загальноєвропейське законодавство, ускладнивши Росії проникнення на енергоринок Євросоюзу. Зокрема, поправки повинні стати на заваді створенню газопроводу «Північний потік-2».

Як повідомили Польському радіо джерела у Брюсселі, головуюча в Раді ЄС Румунія пропонує ввести суворі правила для газових маршрутів і частин їх трубопроводів на території Євросоюзу і в морських зонах, розширивши на них загальноєвропейське законодавство. Передбачається законодавчо ввести правило, що коли країна ЄС захоче укласти енергоконтракт із третьою стороною, яка не належить до ЄС, то спочатку свою згоду на угоду повинна дати Європейська комісія. 15 січня цю ідею обговорювали в Брюсселі експерти 28 країн.

Нагадаємо, «Північний потік-2» – магістральний газопровід з Росії до Німеччини довжиною понад 1224 км, що прокладається дном Балтійського моря. Є розширенням нині діючого «Північного потоку». Після запуску другої черги запланована пропускна здатність двох ниток становитиме 55 млрд м³ газу на рік.

Україна виступає проти спорудження магістралі, оскільки побоюється втратити транзит російського газу власною газотранспортною системою. Однак Німеччина надала дозволи на будівництво газопроводу, оскільки вбачає у проекті власний комерційний інтерес, а низка інших європейських країн не знаходить юридичних підстав для зупинки спорудження.

Раніше канцлер ФРН Ангела Меркель розглядала газопровід «Північний потік-2» менш критично. Однак після захоплення Росією українських кораблів та моряків поблизу Керченської протоки, фракція Меркель у Бундестазі костантувала, що Росія може використовувати «Північний потік-2» для дестабілізації України, а також розколює Європу і трансатлантичних партнерів.

У Держдепартаменті США сподіваються, що країни ЄС відмовляться від реалізації проекту на тлі агресії Росії у Чорному морі та небажання Кремля вести прямі переговори з Україною. Посол США у Німеччині Річард Гренелл уже попередив німецькі компанії про імовірність введення санкцій через їх участь у будівництві газопроводу «Північний потік-2». Він пояснив це ризиками широкомасштабного вторгнення Росії на територію України, а також підривом безпеки у Європі.

Однак міністр закордонних справ Німеччини Хайко Маас заявив, що відмова Берліна від газопроводу «Північний потік-2» не призведе до його зупинки і послабить аргументацію важливості поставок російського газу через територію України. За його словами, Росія буде відстоювати спорудження газопроводу навіть у випадку виходу з проекту німецьких компаній.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 1101 | Додав: adminA | Теги: Румуніїя, підтримка, блокування «Північний потік-2», 13 країн ЄС | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]