Пт, 2024-03-29, 14:14
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

18:20
Пророкують падіння нацвалюті: на початку 2013 року за долар даватимуть 10 гривень
Інші останні Економічні новини
Уже на початку 2013 року в Україні за долар даватимуть 10 гривень. Про це заявив екс-міністр економіки Сергій Терьохін, передає "Радіо Свобода".

"Курс гривні впаде, якщо Нацбанк не купуватиме великих обсягів валюти", - депутат від БЮТ Терьохін.

Він також зазначив, що оскільки торговельний баланс України є від’ємним, то стримувати таким чином курс можна лише за рахунок розпродажу золовалютного резерву, який становить близько 29 мільярдів доларів.

"Якщо валютний резерв буде на рівні 25-28 мільярдів у січні 2013 року – в нас буде курс 10", – сказав екс-міністр економіки.

Він нагадав, що на початку 2013 року Україна за зовнішніми зобов’язаннями має сплатити близько 11 мільярдів доларів, і крім як із золотовалютних резервів їх взяти більше ніде.

Також і за словами прем'єр-міністра Миколи Азарова, міцність курсу гривні залежить від валютних резервів Нацбанку, а вони, за твердженням глави уряду, стабільні.

Азаров вважає, що тому-то всі прогнози щодо падіння гривні є лише намаганням нашкодити.

Утім, про можливість падіння гривні на 10% заявив і директор групи із суверенних рейтингів Fitch Ratings Чарльз Севіль.

Він зазначив, що коли чиновники, включаючи прем'єра Азарова, стверджують, що гривня буде залишатися стабільною, перехід до гнучкішого режиму обмінного курсу піде на користь Україні у середньостроковій перспективі.

За словами Чарльза Севіля, падіння не сягне "масштабів 2008 року", коли гривня обвалилася на 35%. Цього року гривня поки що знецінилася тільки на 1,2%.

Зазначимо, що у проект державного бюджету України на 2013 рік уряд закладає курс гривні на рівні 8,11-8,2 за долар, заявляв Азаров.

Міжнародні резерви України впали на 2,5% минулого місяця, а Нацбанк витратив 1,8 мільярда доларів на підтримання курсу гривні.

Як повідомлялося, через валютну паніку українці у вересні скупили майже 2 мільярди доларів. Обсяг валюти, закупленої банками у населення, становив 1 млрд 108 млн дол, обсяг валюти, проданої населенню, - 2 млрд 909,6 млн дол. Таким чином, чиста купівля валюти населенням зросла в 2,5 разу, порівняно з 722,8 млн дол у серпні 2012 р.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1008 | Додав: adminA | Теги: 2013 року за долар, 10 гривень, падіння, нацвалюті | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]