Чт, 2024-04-25, 03:42
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:05
Проти головування росії у Радбезі ООН виступили балтійські країни: це принизливо і небезпечно
Інші останні Новини Європейського Союзу

Естонія, Латвія та Литва виступили проти російського головування в Раді Безпеки Організації Обʼєднаних Націй у квітні 2023 року.

Заяву від імені трьох країн зачитав на засіданні Ради Безпеки ООН 30 березня постпред Естонії при ООН Рейн Таммсаар.

У документі іде мова про те, що країна, якою керує воєнний злочинець, переслідуваний Міжнародним кримінальним судом, не може головувати в органі, що відповідає за мир і безпеку у світі.

 "Хіба це не красномовно, що завтра, у річницю різанини в Бучі, росія займе пост голови Ради Безпеки? Це ганебно, принизливо і небезпечно для довіри до цього органу та його ефективного функціонування", — наголосив Таммсаар.

Постпред Естонії підкреслив, що члени Радбезу ООН повинні протистояти спробам росії "перетворити головне місце проведення міжнародної дипломатії на посміховисько і платформу дезінформації".

Довідка

Нагадаємо, що до складу Радбезу входять п'ять постійних членів ООН. Це росія, Велика Британія, Франція, США та Китай, які мають право вето. А також 10 країн-членів на ротаційній основі.

Головування в Раді Безпеки ООН здійснюється почергово між членами Радбезу та змінюється щомісяця. У березні головує Мозамбік, у квітні — черга російської федерації.

Статут ООН не передбачає жодної процедури, за якою п'ять постійних членів можуть бути виключені з Ради Безпеки.

Водночас, наприклад, професор міжнародного права в Кембриджі та колишній радник Державного департаменту США Томас Грант казав, що виключити росію з Радбезу ООН можна. Він навіть представив свою інструкцію.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 322 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]